Terug 31 km

Tubbergen: Vlinderpunten Noord

Zie je in Noordoost-Twente een rode vlinder? Stop dan even, want de vlinders staan op bijzondere plekken. Ze zijn leuk om te bezoeken en je hoort er alles over Noordoost-Twente. Deze route gaat langs 3 vlinderpunten: Galerie 't Vossenveen, Tubbergen en bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek.

Startpunt: 't Vossenveen, Postweg 3, 7665 SW Albergen Parkeergelegenheid, horeca en fietsenoplaadpunt aanwezig.

Route gaat over verharde (fiets)paden.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  't Vossenveen

  Galerie & beeldentuin

  't Vossenveen is een centrum voor kunst, cultuur & ambacht. In de tuin vind je verrassende beelden en binnen kun je terecht voor wisselende exposities van verschillende kunstenaars, maar ook voor een kopje koffie of lunch.

  Werkplaats

  Wat niet iedereen weet is dat ’t Vossenveen ook een mooie werkplaats heeft, waar Alwin Bekhuis stalen objecten zoals lampen en meubels, op ambachtelijke manier vormgeeft. De beeldentuin en galerie zijn vrij van entree en elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur open voor publiek.

  18 okt: Vlinderroute fietsdag

  Openstelling smederij, verhaal van Frans Broekhuis over Twentse geveltekens, zang van Anja Lankamp, verkoop van sjaals door Avelijn, gemaakt door mensen met een beperking, een kunstwerk op de vijver met cellomuziek, en tot slot sierraden van Phool Chand.

 • instructie

  richting kanaal

  Vanaf 't Vossenveen links richting kanaal Almelo-Nordhorn, bij kanaal rechts richting fietsknooppunt 57

 • fietsknooppunt

  57

 • fietsknooppunt

  23

 • fietsknooppunt

  36

 • fietsknooppunt

  27

 • fietsknooppunt

  32

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Mosbeek

  Dal van de Mosbeek

  In het Dal van de Mosbeek liggen meerdere bronnen. Het is een nat gebied. Dat komt doordat de bodem uit keileem bestaat, een mengsel van keien, leem, zand en grind. Keileem is slecht doorlatend voor (regen)water. Het Dal van de Mosbeek is een zeer waardevol natuurgebied.

  Gele kwikstaart

  Met wat geluk kun je de grote gele kwikstaart zien. Deze opvallende knalgele vogel eet graag insecten langs de beek.

  Dotterbloem

  In het voorjaar bloeien hier de opvallende dotterbloemen met hun prachtige gele schoteltjes. Langs de houtwallen vind je bosanemonen die witte tapijtjes vormen. In dezelfde periode begint ook het goudveil te bloeien.

  Goudveil

  Goudveil is een zeldzame plant. Het groeit langs natte beekoevers en zompige bronbossen. Plantenkenners knielen er graag voor neer, want in Nederland is het een zeldzaamheid. Daar waar het groeit, kan het flinke oppervlakten bedekken.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Watermolen Frans

  Watermolen Frans

  Rond 1725 is op deze plek een papiermolen gebouwd. In 1870 verbouwde molenaar Frans hem tot graanmolen met bakkerij. Het molenaarsgezin woonde in de boerderij naast de molen. Als de molen open is, kun je het verhaal over het molenaarsleven ontdekken.

  Beernsgeert

  De laatste beroepsmolenaar Gerard Frans ('Beernsgeert') had samen met Marie een groot gezin met 10 kinderen. Gerard was ook boer. Hij had koeien en paarden en verbouwde graan, aardappels, bieten en knollen voor het vee.

  Bedrijvige molenaar

  Met een dubbele baan had Beernsgeert een druk leven. Daarom sloot hij allerlei apparaten op het waterrad aan: een karnmolen, cirkelzaag, wasmachine, slijpsteen, en nog veel meer...

  Maaldemonstraties

  Vrijwillige molenaars geven op zondag maaldemonstraties, afwisselend bij Frans of Bels. Regelmatig zijn er ook andere leuke activiteiten voor jong en oud bij de molen. Kijk hiervoor op de website van Landschap Overijssel:

  Activiteiten
 • 4
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum Dal vdMosbeek

  Foto: Gerard Wandeling

  Bezoekerscentrum

  Welkom in het Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek! Het bestaat uit Infocentrum IJs & Es, Watermolen Bels en Watermolen Frans. In het onbemande Infocentrum IJs & Es wordt het verhaal van Noordoost-Twente op beeldende wijze verteld. Het heeft dezelfde openingstijden als Restaurant Watermolen Bels.

  Kracht van het ijs

  Na de IJstijd stuwde het ijs de grondlagen in Twente met enorme kracht voor zich uit. De vorm van infocentrum IJs & Es verbeeldt de kracht van het ijs. Binnen vind je informatie over het ontstaan en de vroege bewoning van dit deel van Twente, een gebied waar veel prehistorische vondsten zijn gedaan.

  Watermolens

  Afwisselend in Watermolens Bels en Frans geven de molenaars op zondagmiddag maaldemonstraties. Ook erg leuk voor kinderen. Als Watermolen Frans open is, kun je de expositie over de geschiedenis van de molen en het molenaarsleven bekijken.

  Bijzondere natuur

  Natuurgebied Dal van de Mosbeek is een beschermd Natura2000-gebied. De grond bestaat uit keileem en dekzand waardoor bronnen met kalkrijk grondwater ontstaan zodat er bijzondere planten groeien. Om het bronnenlandschap te behouden, neemt Landschap Overijssel maatregelen om verdroging tegen te gaan.

  Bezoek Dal van de Mosbeek Routes Landschap Overijssel
 • 5
  Bezienswaardigheid

  Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  Op deze plek aan de Mosbeek stonden ooit twee watermolens. In 1725 werd een papiermolen gebouwd op de oever waar nu het restaurant staat. Deze maakte deel uit van een florerende papierindustrie waarbij uit lompen papier werd gemaakt.

  Chicoreimolen

  Toen de papiermakerij steeds minder opbracht, kwam in 1845 een chicoreimolen op de andere oever. Chicoreiwortels werden gemalen en gebrand om er koffie van te zetten. Chicoreikoffie was toen populair voor mensen voor wie echte koffie te duur was. De papiermolen is in 1860 omgebouwd tot korenmolen.

  Twee korenmolens

  In 1916 kocht Jannes Bels, paardenhandelaar uit Vasse, het molencomplex en werd ook de chicoreimolen een korenmolen. Sinds 1958 is Stichting Overijssels Landschap eigenaar. Na een grondige restauratie startte de familie Bels in 1962 hier een theeschenkerij.

  Maaldemonstraties

  Op zondagmiddag geven molenaars maaldemonstraties, afwisselend bij Watermolen Bels en Frans.

 • fietsknooppunt

  TIP

 • fietsknooppunt

  28

 • fietsknooppunt

  TOP

 • fietsknooppunt

  21

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Historisch Centrum Tubbergen

  Historisch centrum Tubbergen

  Het centrum van Tubbergen ademt de sfeer van traditie en Twentse gezelligheid. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen Tubbergen, o.a. tijdens het glaskunst evenement Glasrijk Tubbergen en het Internationale Concours Hippique in Geesteren.

  Raadhuis, kerken en standbeeld

  Hier vlakbij zie je ook 't Oale Roadhoes, de St. Pancratius Basiliek en de Hervormde kerk. Ook op loopafstand: het standbeeld voor de in Tubbergen geboren priester/dichter/staatsman Dr. Herman Schaepman (1844-1903), in 1927 op het hoogste punt van de Tubberger Es geplaatst aan de Almeloseweg.

  Vlinderpunten fietsdag

  Op 18 oktober is de Vlinderpunten fietsdag. Bezoek de glasexposities in het Educatief Centrum CHIEC (Raadhuisplein 4 met VVV en Bibliotheek) van Alex de Witte en Hanneke Barendrecht. Of bekijk de glas in lood ramen van vijf generaties Nicolas in de St. Pancratiusbasiliek.

 • fietsknooppunt

  1

 • fietsknooppunt

  55

 • instructie

  richting 't Vossenveen

  langs Almelo-Nordhornkanaal: na plusminus 500 meter rechts bij verwijzingsbord Vlinderpunt ‘t Vossenveen.

Route gemaakt door Vlinderpunten Noordoost-Twente.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!