Kennisbank

jaap en lex1 Zelf aan de slag met kleine landschapselementen Met praktische en humorvolle instructiefilmpjes leer je hoe je stap voor stap kleine landschapselementen zoals een knip- en scheerheg, een hoogstamboom of een struweelhaag op een landschappelijk verantwoorde wijze aanplant en onderhoudt.

Meer over Zelf aan de slag met kleine landschapselementen
jaap en lex1 Houtwal De houtwal. Een kenmerkende rij bomen en struiken die her en der in het landschap verspreid liggen. Soms wel, soms niet gelegen op een verhoging. Waar komen ze eigenlijk vandaan? Wat heb je eraan? En hoe zorg je ervoor dat je houtwal in goede conditie blijft?

Meer over Houtwal
jaap en lex1 Hoogstamfruitboom Hoogstamboomgaarden zijn kenmerkend voor het rivierengebied. Van oorsprong had iedere boerderij een kleine boomgaard voor handel naar de markt of eigen gebruik. Ze worden vooral gewaardeerd vanwege hun landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde.

Meer over Hoogstamfruitboom
jaap en lex1 Inspiratie voor (p)aardige erven Goed voor uw paard, mooi voor het landschap.
Bij de inrichting van uw paardenerf kiest u in eerste instantie voor de veiligheid van uw paard.

Meer over Inspiratie voor (p)aardige erven
jaap en lex1 Instructie gekloofd eiken palen ‘Is eiken kloven een van je ultieme wensen? Wel, wat let je? Ik heb er 200 nodig heb ik uitgerekend, en nu heb ik er hooguit pas 100. Dat kloven is trouwens zo'n werk niet, en ook niet moeilijk: de eiken liggen geduldig en doen precies wat je zegt," aldus een deelnemer aan een van onze cursussen.

Meer over Instructie gekloofd eiken palen
jaap en lex1 Instructie bevrijd de linde Prefab leilindes zijn vaak te laag voor een boerderij. Door ze om te vormen (bevrijden) naar een knotlinde komen de verhoudingen tussen boom en boerderij beter uit.

Meer over Instructie bevrijd de linde
jaap en lex1 Instructie vormen en onderhouden van leilinden Leilinden zijn van oorsprong natuurlijke zonneschermen. In de zomer houden ze de zon tegen en blijft het heerlijk koel in huis. In de winter laten ze het zonlicht door en profiteer je van de warme stralen op koude dagen.

Meer over Instructie vormen en onderhouden van leilinden
jaap en lex1 Interessante links voor landschapsbeheer Op deze pagina vind je allerlei leuke en interessante links naar sites vol informatie over allerlei onderwerpen gerelateerd aan landschappen en erven en het onderhoud daarvan.

Meer over Interessante links voor landschapsbeheer
jaap en lex1 Onderhoudswijzer fruitbomen Niets smaakt zo lekker als fruit uit eigen tuin. Kies dus vooral fruitbomen die bij uw persoonlijke smaak passen.

Meer over Onderhoudswijzer fruitbomen
jaap en lex1 Aanlegwijzer takkenril Laat het snoeihout niet liggen, maar voer het af of nog beter verwerk het in een takkenril.

Meer over Aanlegwijzer takkenril
jaap en lex1 Beheer akker- en graslanden Vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten vinden er een ideale voedsel-, nest-, schuil- en overwinteringsplek.

Meer over Beheer akker- en graslanden
jaap en lex1 Onderhoudswijzer poelen Een goed aangelegde en onderhouden poel is een waardevol landschapselement voor onder andere kikkers, padden, libellen en salamanders.

Meer over Onderhoudswijzer poelen
jaap en lex1 Plantwijzer (fruit)bomen Plannen om een mooie (fruit)boom te planten?

Meer over Plantwijzer (fruit)bomen
jaap en lex1 Plantwijzer gerief-, hakhout- en vogelbosje Een klein bosje op of buiten het erf. Niet alleen mooi, maar ook functioneel.

Meer over Plantwijzer gerief-, hakhout- en vogelbosje
jaap en lex1 Plantwijzer heg en haag Vroeger werden heggen en hagen als veekering gebruikt. Maar hoe zit dat nu?

Meer over Plantwijzer heg en haag
jaap en lex1 Plantwijzer houtwal en (elzen)singel Houtwallen en singels hebben een ecologische functie. Voor veel planten en dieren vormen ze een netwerk van verbindingswegen in een landschap of tussen natuurgebieden.

Meer over Plantwijzer houtwal en (elzen)singel
jaap en lex1 Plantwijzer knot- en leilinde Van oudsher worden voor de boerderij knot- of leilindes geplant om in de warme zomermaanden dienst te doen als zonnescherm.

Meer over Plantwijzer knot- en leilinde
jaap en lex1 Plantwijzer knotbomen Een knotboom is er in verschillende soorten: wilgen, populieren, elzen, essen en eiken.

Meer over Plantwijzer knotbomen
jaap en lex1 Erven in Hof van Twente Aandacht voor streekeigen kenmerken in Hof van Twente, een prachtige brochure met praktische informatie.

Meer over Erven in Hof van Twente
jaap en lex1 Streekeigen en inheemse bomen en struiken Een lijst met bomen en struiken om aan te planten in verschillende streken in Overijssel.

Meer over Streekeigen en inheemse bomen en struiken
jaap en lex1 Zorg voor de steenuil Voor dit mooie kleine uiltje kun je als inwoner van Overijssel, zeker in het buitengebied veel betekenen.

Meer over Zorg voor de steenuil
jaap en lex1 Op en om de kuilhoop, volop voedsel en schuilplek voor insecten Kuilhopen bij een boerderij kunnen een uitstekende voedselbron wezen voor een hele reeks plantensoorten, en dieren die daarvan leven.

Meer over Op en om de kuilhoop, volop voedsel en schuilplek voor insecten
Factsheet Agrarisch natuurbeheer Natuurlijke graslanden in agrarisch natuurbeheer; Voor meer biodiversiteit en een gezonde bedrijfsvoering.

Meer over Factsheet Agrarisch natuurbeheer