In de 56 jaar dat kunstenares Marion Baars in Zwolle woont, heeft ze haar eigen landgoed gecreëerd. Compleet met kikkerpoelen, houtwallen, bloemenranden, een wijn- en boomgaard met maar liefst vijftig verschillende fruitboomsoorten.
Onder de rook van Zwolle, grenzend aan de Schellerwade, een uitloper van de IJssel, ligt het buurtschap Schelle. Het is een unieke plek. Dichtbij de stad, maar er ver genoeg vandaan om te kunnen genieten van de rust en natuur. In 1965 kochten Marion en haar man, wijlen Hans van den Berg, op deze plek een oude boerderij met een stukje grond. Verstand van tuinieren had ze destijds nog niet, haar hart lag vooral bij het schilderen van tuinen en landschappen. “De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest,“ aldus Marion. ”Veel elementen uit mijn eigen tuin heb ik op het schildersdoek gezet, zoals de prachtige paarse papavers, de boerenhortensia’s, de stokrozen en de zitjes onder de oude fruitbomen. Dankzij het vele schilderen ben ik me meer gaan verdiepen in het landschap en de natuur.”

50 soorten fruitbomen
Door haar groeiende interesse voor natuur, kwam Marion in contact met onder meer Landschap Overijssel en Vrijwillig Landschapsonderhoud Zwolle (VLO). ”We begonnen met een weiland en in de loop der jaren hebben we grond bij kunnen kopen. Inmiddels is ons landgoed Oldeneel zes hectare groot. De zestig knotwilgen staan er bijvoorbeeld al veertig jaar, destijds aangeplant door VLO. Zij zorgen nog altijd voor de jaarlijkse knotbeurt.
Ook met Landschap Overijssel hebben we al heel veel jaren contact. Zij hebben ons geadviseerd over de aanleg van twee kikkerpoelen en de houtwallen.” De huidige fruitboomgaard is grotendeels te danken aan de inzet en hulp van Landschap Overijssel. Er staan zo’n vijftig soorten fruit- en walnootbomen met oude rassen als de Notarisappel, de Groninger kroon, de Bramley appel, Vlaamse blauwe (pruim) en de Engelse Bellefleur. Marion: “Van de oogst laten we ieder jaar sap maken. Vorig jaar hadden we zelfs zoveel appels dat ik tot aan maart dit jaar appelflappen met eigen appels heb kunnen maken.”
Ideale locatie voor snoeicursussen
De grote variatie in fruitbomen maakt de boomgaard een ideale locatie voor snoeicursussen van Landschap Overijssel. Zo krijgen de bomen meteen een goede snoeibeurt. Daarnaast krijgt Marion hulp van vrienden en vrijwilligers. De boomgaard is ook een goede leerplek voor hoveniers in opleiding van het Zone College in Zwolle. “We hebben veel geïnvesteerd in ons landgoed en veel geleerd van anderen. Maar ik vind het ook fijn om die kennis weer over te dragen en mijn tuin beschikbaar te stellen aan anderen die meer over landschapsbeheer willen leren of graag de handen uit de mouwen steken.”
Bloemen en bijen
De grote variatie aan natuur trekt diverse soorten dieren aan. Marion somt het op: ”Steenuilen, kikkers, ooievaars, diverse kleinere vogelsoorten, hazen, reeën en natuurlijk veel bijen, vlinders en libellen. Dit voorjaar hebben vrijwilligers van aRocha op de Schellerwade achter ons huis, twintig nestvlotjes aangelegd voor de zwarte stern, een bedreigde vogelsoort. Ook rondom het weiland hebben zij een hele brede, wilde bloemenrand voor bijen ingezaaid.”
Wijngaard
Of dit alles al niet genoeg is, heeft Marion ook nog een wijngaard. In het verleden is van de aanwezige druiven wijn gemaakt. Voor het onderhoud van de wijngaard zoekt Marion nog enthousiaste vrijwilligers. “Het wordt mij teveel. We hebben honderd ranken staan. Ik zoek iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. De druivenoogst mag men houden om er mogelijk sap of wijn van te maken.”