Project

Beerze

foto voor in rondje
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Dit najaar (2023) gaan we de natuur op Beerze verder versterken. De werkzaamheden starten in september en worden uiterlijk februari 2024 afgerond. Op drie verschillende plekken gaan we aan de slag. We versterken een aantal veenkernen, we creëren een verbinding van de heide met de veenkernen en we herstellen een stukje stuifzand aan de oostkant van natuurterrein Beerze.

Versterken van veenkernen

In Beerze liggen vijf veenkernen, zogenaamde hoogveenplateau’s, met daarin veenputjes. Na de natuurherstelmaatregelen uit 2020 zien we dat het water al beter wordt vastgehouden. Hier zijn we heel blij mee, want hoogveen gedijt alleen als het heel nat is. Maar we zien ook dat het water elders weer wegloopt naar de lagere delen in het gebied. Hier gaan we wat aan doen zodat het water beter blijft staan in de veenkernen en het veenmos weer als een spons kan volzuigen.

Verbinden heide met veen

We verbinden een stukje heide met het veen. Op de plek waar nu nog een klein bosje staat, zal een stuk heischraal grasland met her en der een alleenstaande boom ontstaan. We halen hiervoor het bosje weg. In het bosje staat veel Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd. Deze halen we ook weg. We schrapen het bovenste laagje van de bodem weg, omdat hier de zaden van de vogelkers inzitten. Met het creëren van deze verbinding, kunnen de planten en dieren die er leven elkaar weer ‘bereiken’ en uitwisselen. Onder meer de levendbarende hagedis, adder, heideblauwtje en het plantje tormentil profiteren van het heischrale grasland dat hier komt. Daarnaast is het verwijderen van het bosje een goede manier om verdamping te verminderen en het gebied zo nat mogelijk te houden.

Stuifzand open maken

Rond het hoogveen lag vroeger veel stuifzand. Een stukje daarvan is afgesneden van de rest van Beerze door de N36 en de spoorlijn. Toch is het een bijzonder stukje natuur. Het stuifzand is grotendeels dichtgegroeid, er zijn nog drie open stukjes. Deze verbinden we met elkaar. Ook hier kunnen soorten elkaar weer vinden en robuuster worden.

dicht gegroeid stuifzand Beerze
dicht gegroeid stuifzand 
veen met veenpluis Beerze
veen met veenpluis 
Adder
Adder  Foto Mark Zekhuis
Beerze
Beerze 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige ontwikkelingen in Beerze? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. Deze wordt incidenteel verstuurd wanneer hier een specifieke aanleiding voor is.

foto voor in rondje

Wat merk je ervan?

Omwonenden en bezoekers zien kranen en trekkers in de weer om vrijkomende stammen en takken af te voeren en leem aan te voeren. Hier en daar komen rijplaten te liggen om de ondergrond zo min mogelijk te beschadigen. Voor de bezoekers wordt alles ter plekke goed aangegeven. Tijdens de uitvoering van het werk zullen we bezoekers van het gebied informeren met panelen op de drie locaties waar gewerkt wordt.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons