Het landschap in Overijssel is dit najaar meer dan 70.000 bomen en struiken rijker. Voor een klein bedrag kunnen inwoners van zestien gemeenten in Overijssel bomen en struiken aanschaffen voor hun tuin. De boomdeeldag is een doorslaand succes. "Ik kan niet wachten tot ik een appeltaart kan bakken van de appels van deze boom."
Het is op een frisse zaterdagochtend een komen en gaan van auto’s met aanhangwagens op het erf van de Agrarische Natuurvereniging Groen Salland in Wesepe, een dorp tussen Deventer en Raalte. Stuk voor stuk zijn het mensen die hun boompjes-bestelling komen afhalen. Alle plantgoed ligt keurig op volgorde van een nummer en naam klaar. De wortelkluiten zijn afgedekt om uitdroging te voorkomen door de schrale wind.
Natuurlijke heg
‘Wilde kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, wilde mispel, hondsroos en zomereik.’ Barry van Druten somt de namen op van het plantgoed dat hij komt afhalen. Samen met zijn vriendin verhuisde hij twee jaar geleden vanuit Rotterdam naar het platteland van Olst, aan de rand van het bos. "We willen ons terrein mooier maken met een natuurlijke mix van bomen en struiken. Mijn vriendin houdt van een wilde heg, waarin van alles door elkaar groeit. Vandaar de kardinaalsmuts, hondsroos en meidoorn." Van Druten is helemaal in zijn nopjes met zijn lading aan groen plantmateriaal voor een zacht prijsje.
Gratis advies
Dat zachte prijsje is mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en de gemeente waarin Barry van Druten woont. Zestien gemeenten in Overijssel doen mee met de plantactie voor meer bomen, waaronder Olst-Wijhe, Raalte en Deventer. ‘We verdelen hier vandaag 7.000 bomen en struiken’, vertelt Geert Schoenmaker van Landschap Overijssel. Hij coördineert als projectleider voor het 4e jaar de boomdeeldagen.
In juni konden inwoners van de zestien Overijsselse gemeenten bestellingen opgeven. Voor wie wilde was er ook gratis advies van medewerkers van Landschap Overijssel over welke bomen en struiken geschikt zijn voor een tuin. "Op de zandgronden in Twente moet je bijvoorbeeld niet aan wilgen beginnen", legt Schoenmakers uit.
Nederlandse soorten
Alle bomen en struiken zijn van autochtone herkomst, benadrukt Schoemakers. "Dat vinden we belangrijk. Streekeigen bomen en struiken zijn beter bestand tegen ziektes en vorstperiodes. Ook zijn groei en bloeiperiodes van deze inheemse soorten beter afgestemd op rupsen, bijen en vogels die van hun blad, nectar en stuifmeel afhankelijk zijn."
Het assortiment is royaal, met onder meer berken, hazelaars, wilde appels, mispels, fruitbomen, lindebomen, eiken, iepen en dit jaar ook de hondsroos en gelderse roos, twee haagplanten.Alle geleverde bomen zijn geen sprietjes, maar al flinke stammetjes van 5 tot 6 jaar met een omtrek van 12 centimeter. In de meeste gevallen belanden de bomen en struiken op het erf van de nieuwe generatie plattelandsbewoners.
De tekst gaat verder onder de foto's






Boeren en buitenlui
"Vooral de buitenlui lopen warm voor deze campagne", vertelt projectleider Schoenmakers van Landschap Overijssel. "Maar ook boeren doen mee en planten bomen op hun erf". Inke Camphens komt langs met een bescheiden aanhangertje. Ze neemt drie verschillende fruitbomen mee die ze plant in een voormalig paardenweitje bij haar huisje in Nieuw Heeten. Een van de boompjes geeft bakappels. "Ik kan niet wachten tot de eerste appeltaart", zegt ze met een brede glimlach.
Bram van den Esker laadt zijn aanhanger vol met een mooie variatie aan plantgoed. Hij verhuisde 7 jaar geleden met zijn gezin uit de stad Zwolle naar het platteland tussen Heino en Dalfsen. "We hebben een halve hectare grond, omgeven met een haag. We hebben al een hoogstamboomgaard aangelegd. Nu zijn we ons erf verder aan het verfraaien."
Biodiversiteit
Gedeputeerde Martijn Dadema van provincie Overijssel neemt met zichtbaar genoegen een kijkje op de boomdeeldag in Wesepe. Hij is onder de indruk van het succes van de actie, waarbij mensen met 75% korting bomen en struiken kunnen aanschaffen voor hun erf. ‘We financieren dit vanuit het programma Natuur voor Elkaar’, vertelt hij. ‘Zo leveren we een directe bijdrage aan het versterken van het landschap en de biodiversiteit in 16 gemeenten in Overijssel. Over natuur wordt in de politiek vaak problematisch gepraat. Maar vandaag laten we zien hoe natuur ons enthousiast kan maken.’
1,1 miljoen bomen erbij
Provincie Overijssel en Landschap Overijssel begonnen in 2018 een campagne om in 5 jaar tijd 1 miljoen bomen erbij te krijgen in de provincie. Met een jaar vertraging wordt dat aantal nu gehaald. ‘We hebben nog een paar uitdeeldagen te gaan’, zegt Geert Schoenmakers. ‘De planning is dat we deze winter 72.000 bomen en struiken leveren en daarmee komen we in totaal op 1,1 miljoen bomen en struiken. Een fantastisch resultaat.’
De volgende Boomdeeldag is op zaterdag 14 december 2024 in Hardenberg, Twenterand, Dinkelland, Deventer, Rijssen-Holten en Enschede en op zaterdag 18 januari 2025 worden en bomen uitgedeeld in Ommen, Tubbergen, Haaksbergen, Hellendoorn en Wierden. Dti project wordt mede mogelijk gemaakt door Natuur voor Elkaar. Kijk voor meer informatie op iedereeneenboom.nl