De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoerd, vormen op voorhand geen bedreiging voor de mens. Wolven zijn schuwe dieren en mijden mensen over het algemeen. Dit betekent niet dat wolven direct vluchten zodra ze een mens zien. Wolven en mensen kunnen goed naast elkaar leven maar daarvoor is het belangrijk om je te houden aan een aantal basisregels.
Wat doe je als je een wolf tegenkomt?
- Probeer kalm te blijven.
- Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter.
- Blijf op de toegestane paden en wegen.
- Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg maar neem langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren.
- Loop de wolf niet achterna.
- Voer of lok de wolf niet.
- Houd je hond kort aangelijnd.
Weet je zeker dat je een wolf hebt gezien?
Honden worden regelmatig aangezien voor een wolf. De wolf behoort tot de familie hondachtigen en is de voorouder van alle gedomesticeerde hondenrassen. Probeer goed te kijken of het een wolf betreft. Het meest duidelijke verschil met (grote) honden is de hangende staart van de wolf, witte onderkant van de snuit en langere poten.. Weet je zeker dat je een wolf hebt gezien? Meld je waarneming via het wolvenmeldpunt via onderstaande button.
- Gaat het om een waarneming in Overijssel? Geef je waarneming dan ook telefonisch door aan ecoloog Mark Zekhuis: coördinator van Wolvenwerkgroep Overijssel (WWO). Hij is bereikbaar op 0651350797.
- Heb je vragen over de wolf? Kijk voor meer informatie op de website BIJ12



Leefgebied
Wolven leven in heel verschillende gebieden, van toendra en steppen tot aan bos- en cultuurlandschap. In de loop der tijd is de wolf in veel gebieden uitgeroeid door de mens. De belangrijkste redenen hiervoor zijn angst en het feit dat wolven soms vee doden. Volgens de Europese Habitatrichtlijn is de wolf nu strikt beschermd en is de jacht enkel in beperkte gevallen toegestaan. We hebben in Europa gezamenlijk afgesproken dat elk lidstaat ruimte moet bieden voor de wolf.
Visie Landschap Overijssel op terugkeer wolf
Landschap Overijssel blij is dat de wolf terug is in Nederland en streeft naar een conflictarm samenleven met de wolf. Van oudsher hoort de wolf in Nederland. Een zelfstandig terugkerende wolf is winst voor de natuur en welkom in de terreinen van Landschap Overijssel. Nederland is een dichtbevolkt land en het is daarom niet makkelijk voor de wolf om zich hier te vestigen. Een zwervende wolf verplaatst zich in een etmaal gerust 70 kilometer. In Nederland komt hij dan veel huizen, wegen of mensen tegen. Het is voor zowel wolf als mens een uitdaging om hier goed mee om te gaan. Landschap Overijssel zal er alles aan doen om de wolf de rust te geven die hij nodig heeft en escalaties te voorkomen of verzachten. Ook de overheid helpt door subsidies te verstrekken om ons vee beter te beschermen.
Documentaire 'Het spoor van de wolf'
In deze documentaire van RTV Oost vertellen verschillende mensen over sporen die de wolf achterlaat, onder meer in Overijssel. Van voetafdrukken en uitwerpselen tot schapen die het slachtoffer van de wolf zijn. De documentairemakers gingen in gesprek met schapeneigenaren en wolvenkenners om te verkennen welke impact de vestiging van de wolf in Overijssel kan hebben. Mark Zekhuis, ecoloog en tevens onze collega verleende zijn medewerking aan deze documentaire.