Nieuws

Dinamo Fonds schenkt ruim 100.000 euro voor landschap en biodiversiteit

Eikenhakhoutbos Reestdal
Eikenhakhoutbos Reestdal  Foto Natuurwerkgroep de Reest
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het Dinamo Fonds steunt herstelprojecten in zes bijzondere gebieden, waaronder het Overijsselse Reestdal. Ruim honderduizend euro is beschikbaar voor het herstel van vitale landschapselementen zoals heggen, hagen, boomwallen, grachten, poelen, grasland, eikenhakhoutbossen en zandwegen hersteld. Hiermee wordt het historische karakter van het cultuurlandschap versterkt. En met de aanplant en versterking van de landschapselementen krijgt de biodiversiteit een positieve impuls.

Samenwerking LandschappenNL

Voor het derde jaar selecteerde de koepelorganisatie van alle 19 landschapsorganisaties, LandschappenNL, de ingediende projecten voor het samenwerkingsprogramma ‘Herstel en behoud van vitale landschapselementen’. Dit jaar zijn zes landschapsorganisaties ondersteund; Het Groninger Landschap, Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, Landschapsbeheer Flevoland, Het Zeeuwse Landschap en Brabants Landschap. De provinciale organisaties dragen ook bij in de kosten en zorgen voor de uitvoering van de herstelprojecten, vaak in samenwerking met andere terreineigenaren. “Het is mooi om te zien dat onze provinciale organisaties enthousiast zijn en hard werken aan het herstel van het landschap, gezien de vele ingediende projectaanvragen voor het samenwerkingsprogramma. Uiteindelijk zijn zes projecten geselecteerd die direct aansloten op de gestelde voorwaarden van de regeling en de beoogde effecten” aldus Hank Bartelink directeur-bestuurder van LandschappenNL.

Herstel cultuurlandschap

Met het herstellen van bijna verdwenen landschapselementen, worden historische structuren weer zichtbaar in het cultuurlandschap. Hierdoor wordt de streekeigen landschappelijke waarde vergroot. Daarnaast draagt het herstel bij aan het versterken van de natuurwaarde en de biodiversiteit in de gebieden.

Zo wordt op Zuid Beveland rondom de historische Hoeve van der Meulen de omgeving hersteld en aangevuld met nieuwe aanplant van streekeigen heggen en bomen. Het Zeeuwse Landschap verbindt hiermee het gebied met andere natuurterreinen. In het landgoedgebied Paterswolde worden in de historische parkaanleg van landgoed Lemferdinge de grachten opgeschoond en stuwen geplaatst. Het Drentse Landschap doet dit om de waterkwaliteit een goede impuls te geven en de natuurwaarde van het park te versterken.

In het Reestdal, op de grens van Overijssel en Drenthe, gaat Landschap Overijssel het gebied met eikenhakhoutbossen en oude esranden en steilranden opnieuw beplanten met autochtone eiken en streekeigen struweel om zo het leefgebied voor vogels en insecten waaronder de Grauwe Klauwier, Geelgors en diverse vlindersoorten te versterken.

“ Door in te zetten op herstel van verbindende landschapselementen in gebieden, kunnen we het cultuurlandschap én de biodiversiteit versterken.”
Atze Dijkstra, directeur Dinamo Fonds.
De Reest, Shutterstock

Impuls ecologische verbindingen

De herstelde landschapselementen versterken de natuurwaarde maar vormen ook een ecologische verbinding voor insecten, amfibieën en dieren tussen verschillende leefgebieden zodat uitwisseling van populaties weer mogelijk is. In de Meierij van ’s-Hertogenbosch worden drie oude zandwegen in het buitengebied van Gemonde hersteld. Brabants Landschap gaat samen met de gemeente Sint-Michielsgestel het puin in de wegen verwijderen en de begroeiing vervangen en bredere bermen aanleggen met struweelsoorten. Hiermee kunnen de zandwegen weer fungeren als ecologische verbinding. Landschapsbeheer Flevoland gaat in de Noordoostpolder de biotoop van de zeldzame Rugstreeppad versterken door bij acht particulieren poelen op te schonen en de waterkanten vrij te maken. In Groningen wordt het Euvelgunnegebied hersteld, dat als groene corridor ingesloten is door bedrijventerreinen van de stad Groningen. Het Groninger Landschap gaat de houtsingels en houtwallen opnieuw onderplanten om de ecologische Hunzerivierzone te versterken. “Door in te zetten op herstel van verbindende landschapselementen in gebieden, kunnen we het cultuurlandschap én de biodiversiteit versterken” zegt Henk Atze Dijkstra directeur van het Dinamo Fonds. In de afgelopen twee jaar steunde het Dinamo Fonds met 200.000 euro tien herstelprojecten in negen provincies. In 2024 zal het fonds een bedrag van 100.000 euro beschikbaar stellen voor herstelaanvragen.

Over het Dinamo Fonds

Het Dinamo Fonds is als vermogensfonds opgericht vanwege bezorgdheid over de achteruitgang van onze leefomgeving. Door de afnemende biodiversiteit verzwakken populaties van dieren- en plantensoorten en dreigen deze uit te sterven. Hiermee verdwijnen ecosystemen en verandert het klimaat met grote gevolgen voor mens en dier. Wij zetten ons daadkrachtig in voor herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap met het ondersteunen van bijzondere projecten en initiatieven die gefinancierd worden uit het rendement van ons vermogen. En met extra donaties, schenkingen en nalatenschappen kunnen wij blijvend het herstel en behoud van de biodiversiteit en onze bijzondere landschappen steunen.

Over LandschappenNL

LandschappenNL zet zich in voor een groeiend bewustzijn van de waarde en het belang van natuur, landschap en erfgoed. De stichting beoogt haar doel te bereiken door onder meer het behartigen van de belangen van de 19 provinciale organisaties op het gebied van landschapsbeheer en landschapsbescherming op provinciaal, nationaal en Europees niveau. Men bundelt aandacht en inspanningen in landelijke projecten en vormt daarmee een krachtig netwerk. Om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van landschap, natuur en erfgoed in Nederland én om de betrokkenheid van burgers te vergroten. Om gezamenlijk te werken aan een mooi landschap met een robuuste natuur, een hoge biodiversiteit, met waardevolle landschapselementen en een rijke cultuurhistorie.