In een uniek bosje op de Austieberg in Beuningen hebben vrijwilligers van Landschap Overijssel ruim honderd vierkante meter aan Japanse duizendknoop verwijderd. Deze zeer invasieve exoot is er waarschijnlijk ooit gekomen door gedumpt tuinafval en verdringt de zeldzame wilde bomen en struiken in het bosje.

Bijzondere bomen

De Austieberg in Twente is een uniek stukje Nederland. Het oude bosje ligt op een heuvel van 55 meter hoog dichtbij Beuningen. Het terrein met eeuwenoude knotessen en knoteiken heeft ook een nat hooilandje met orchideeën, zoete kersen en meidoorn in de bosrand. In het bos staan grote eiken, beuken en oude haagbeuken. In de kruidlaag, op de bodem van het bos, groeien salomonszegel en bosanemoon.

Een plek met zo’n groot aantal eeuwenoude bomen en struiken is uniek want nog maar drie tot vijf procent van alle bomen en struiken in Nederland is wild en groeit op plaatsen waar ze van nature voorkomen. Landschap Overijssel maakt zich sterk voor het beschermen en versterken van dit groene erfgoed. Vorig jaar is - binnen het project 'Wilde bomen en struiken' - een groep vrijwilligers opgeleid om wilde soorten in Overijssel te inventariseren. Zo worden steeds meer groeiplekken in kaart gebracht en kan het beheer erop aangepast worden. Soms is het nodig om snelgroeiende exoten te verwijderen.

Plaag

Bij de inventarisatie werd de invasieve exoot Japanse duizendknoop gevonden. Deze plant is waarschijnlijk door gedumpt afval in het gebied terechtgekomen. Acht vrijwilligers hebben zich een dag lang ingespannen om zoveel mogelijk planten uit het bos te verwijderen. Vijf volle karren zijn met een trekker verwijderd; ruim honderd vierkante meter aan Japanse duizendknoop!

Japanse duizendknoop is een ware plaag. De plant werd tweehonderd jaar gelden vanuit Azië meegenomen naar Europa als sierplant. Omdat hij snel groeit en geen natuurlijke vijanden heeft, overwoekert hij inheemse planten. De plant is zelfs zo sterk dat hij door fundering en beton heen kan groeien. Het verwijderen van deze exoot is geen gemakkelijk werk. Maaien kan niet, want wortels en stengels groeien snel uit tot nieuwe planten. Bovendien kan de Japanse duizendknoop zich juist door het maaien verspreiden.

Varkens

Het uitsteken van de exoot op de Austieberg was nog geen gemakkelijk klusje voor de vrijwilligers. De plant moest met zoveel mogelijk wortels verwijderd worden, zonder de bijzondere kruidlaag te vernietigen. Het stuk waar gewerkt is wordt nu afgezet voor varkens die de overgebleven wortels uit de grond eten. De eigenaar van het terrein verwijdert de komende jaren alle overgebleven en nieuw opkomende duizendknoop. Zo blijft de groei na een aantal jaren weg.