De schaapskuddes

Schaapskudde Lemelerberg
Schaapskudde Lemelerberg  Foto Vladimir fotografie
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het beheer van onze heideterreinen doen wij al tientallen jaren met behulp van schaapskuddes. Ze leveren als natuurlijke maaiers een positieve bijdrage aan ons beheer en helpen voorkomen dat heideterreinen dichtgroeien met bomen en grassen. Op de Lemelerberg graast onze eigen kudde en in het Wierdense Veld maken we gebruik van een inhuurkudde. We stellen onze natuurlijke maaiers hier graag aan je voor!

Schaapskudde op de Lemelerberg

Sinds 1979 voorkomt een kudde van ruim 200 Veluwse heideschapen dat de Lemelerberg dichtgroeit. Het Veluws heideschaap behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Het is een vriendelijk en rustig schapenras, staat opvallend hoog op de poten en is meestal crèmekleurig al dan niet met bruine vlekken. De schapen hebben geen hoorns en hebben een lange staart. Het is ook een type schaap dat flinke afstanden kan lopen. Heideschapen kunnen goed leven van schrale heidevegetatie en dit maakt ze uitermate geschikt voor begrazing van de Lemelerberg.

vrijwilligers schaapskooi
Foto Vladimir fotografie
vrijwilligers schaapskooi
Foto Vladimir fotografie
vrijwilligers schaapskooi
Foto Vladimir fotografie

Maak kennis met onze collega's

Schaapsherder Anita Wichers is voor veel bezoekers van de Lemelerberg en bekend gezicht. Sinds 2012 is Anita de drijvende kracht achter de kudde. Samen met zeven vrijwillige herders, honden en ruim 200 schapen aan het dagelijks onderhoud van de heide op de berg. In de maanden mei tot en met december leven de schapen volledig van de vegetatie op de berg. Anita heeft haar eigen honden altijd aan haar zijde. Sir Scott Mackenzie, een airedale terriër, is niet erg geschikt om mee te hoeden. Tijdens de lammerperiode wordt hij wel ingezet en is hij erg lief voor de lammetjes.

“Gewapend met mijn verrekijker kijk ik naar boven en om me heen, pas dan zie je de mooiste dingen zoals unieke insectensoorten en bijzondere vogels.”
Anita Wichers, Schaapsherder
schaapsherder Anita met haar honden
Anita met haar honden  Foto Vladimir fotografie
schaapsherder Anita met haar honden
schaapsherder Anita met haar honden  Foto Vladimir fotografie
Schaapskudde met haar kudde Anita
Foto Vladimir fotografie
schaapsherder Anita
Foto Vladimir fotografie

Maak kennis met onze honden

Naast de eigen honden van herder Anita, beschikken we ook over een aantal eigen honden.

  • Skyler, ze is nog erg jong gaat in de zomer van 2023 voor het eerst echt aan het werk. Het is een felle, razendsnelle dame die als pup bij de kudde is gekomen. Ze moet nog veel leren.
  • Drake, een compleet getrainde hond, in 2023 aangeschaft en hij kan gelijk mee met de kudde. Hij heeft ervaring opgedaan in Canada en met zijn lange poten heeft hij een enorm uithoudingsvermogen!
  • Jet is een hond die we gekregen hebben als gulle gift van een anonieme donateur. Ze is zo snel dat ze haar nu al Jet Raket noemen. Ze haalt de kudde terug in een flits als je haar de opdracht geeft.
  • Anita heeft haar eigen honden; Sir Edward William Gladstone, Jacky Joiner en Sir Scott Mackenzie
  • Vrijwillige herder Willem Dijkema heeft twee eigen honden. Luna en Sam
Skyler
Skyler   Foto Anita Wichers
Sir Scott MacKenzie
Sir Scott MacKenzie  Foto Clifton Buitink
Sir Edward William Gladstone als puppy
Sir Edward William Gladstone als puppy  Foto Anita Wichers
Sir Edward William Gladstone (voor) en Skyler (achter)
Sir Edward William Gladstone (voor) en Skyler (achter)  Foto Anita WIchers
Alle honden mee met de kudde
Alle honden mee met de kudde   Foto Anita Wichers
Hond Luna van herder Willem Dijkema
Hond Luna van herder Willem Dijkema  Foto Jacqueline Hoogeveen

Schaapskudde in het Wierdense Veld

Op het Wierdense Veld maken we gebruik van de inhuurkudde van André Kuhn. De kudde bestaat uit veel verschillende soorten schapen zoals het Drents heideschaap en Schoonebeeker heideschapen. Ook lopen er geiten in de kudde mee. André gebruikt speciaal opgeleide kuddewaakhonden om de kudde te beschermen tegen honden en eventuele wolven. Zelfs twee ezels helpen op hun manier mee met de bescherming van de kudde.

Schaapsherder André Kuhn
Schaapsherder André Kuhn  Foto Roelie van der Vegt
Schaapsherder André Kuhn
Schaapsherder André Kuhn  Foto Roelie van der Vegt
Schaapsherder André Kuhn
Schaapsherder André Kuhn   Foto Hans Hoppen
Kudde André Kuhn Wierdenseveld
Kudde André Kuhn Wierdenseveld  Foto Hans Hoppen

Schaapskudde in Bergvennen en Brecklekampseveld

De kudde van schaapsherder José Dood van Schapen Grazerij Bornerbroek, helpt mee met het begrazen van verschillende gebieden in de Bergvennen en het Brecklekampseveld. Ook zijn ze af en toe op de Lemelerberg te vinden. De kudde van José bestaat uit groot heideschapen. Ze overnachten meestal in het veld achter wolfwerende rasters.

Schaapskudde van José Dood
Schaapskudde van José Dood
José dood met haar kudde
José dood met haar kudde 
Wolf

De wolf

De wolf is een prachtige verschijning en heeft als toppredator grote invloed op de natuurlijke processen in een gebied. Een wolf komt graag makkelijk en risicoloos aan zijn eten. Een onvoldoende beschermde kudde schapen is dan ook onweerstaanbaar. Een simpele afrastering van soms enkele dunne draadjes, volstaan nu niet meer. Er zijn verschillende manieren om gehouden dieren te beschermen tegen de wolf. Speciale afrastering, stroom of bijvoorbeeld speciaal opgeleide waakhonden zijn zulke maatregelen. Van oudsher hoort de wolf in Nederland en hoewel de wolf winst is voor de biodiversiteit, is er ook angst, met name onder dierhouders. Landschap Overijssel vindt de wolf een waardevol dier, dat door zijn hoge positie in de voedselketen de natuur positief kan beïnvloeden.

Heidekoe Bergvennen

De heidekoetjes als natuurlijke maaiers

Schapen leveren als natuurlijke maaiers een positieve bijdrage aan het beheer van onze heideterreinen. Schapen zijn daarnaast goed voor de biodiversiteit, ze verspreiden zaden door middel van hun vacht en ze zorgen met poepplekken en looppaden voor variatie in de heide. Niet alleen schapen helpen met het onderhouden van onze heideterreinen, ook geiten en heidekoeien worden ingezet voor begrazing. Benieuwd hoe?

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!