Van de zeven eeuwenoude landgoederen rond het dorp Heino is nog verrassend veel onbekend. Een team van historici duikt de komende maanden dieper in dit bijzondere stukje Sallandse geschiedenis. Samen wordt er gewerkt aan een landgoederenbiografie en een gezamenlijke visie op toekomstige ontwikkelingen. Landschap Overijssel is inhoudelijk betrokken en verzorgt de projectcoördinatie.
Onderzoek
Zeven historische landgoederen rondom Heino nemen deel aan het project: Den Alerdinck I, Den Alerdinck II, De Colckhof, De Gunne, De Vlaminckhorst, ’t Rozendael en ’t Reelaer. Wetenschappers van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen verdiepen zich in de historie van deze havenzaten en buitenplaatsen. Daarbij onderzoeken ze onder andere waarom de landgoederen juist op deze plekken zijn ontstaan en wat de relatie van de landgoederen onderling is. Ook de individuele ontwikkeling van elk landgoed komt aan bod. Mede door dit historisch en landschappelijk onderzoek ontstaat een completer beeld van de landgoederenzone.
Actuele thema’s
De landgoederen zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap rond Heino. Tegelijkertijd maken ze deel uit van het landelijk gebied waar veel gebeurt en verandert. Denk aan de transitie naar duurzame landbouw, het terugdringen van stikstofuitstoot, en het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit. Om goed mee te kunnen doen met deze veranderingen, is een gezamenlijk plan voor de toekomst nodig.
Van onderzoek naar een gezamenlijke visie
Het landschapsonderzoek vormt de basis voor een gezamenlijke visie. Gerke Brouwer, projectleider bij Landschap Overijssel, coördineert het project namens de betrokken partijen, waaronder waterschap, gemeenten en provincie. Vanuit haar rol zorgt ze ervoor dat de belangrijke onderwerpen goed in het plan terugkomen en dat belangrijke thema’s een plek krijgen.
Toekomstvisie individuele landgoederen
Naast het gezamenlijke plan maakt Landschap Overijssel ook aparte plannen met de eigenaren van zeven landgoederen. Dit doen ze samen met experts van Landschap Overijssel. "Deze persoonlijke toekomstplannen helpen de eigenaren om weloverwogen keuzes te maken die bijdragen aan toekomstbestendig beheer,” aldus Gerke Brouwer.
Het doel van de toekomstvisie is de landschaps- en cultuurhistorische kwaliteiten beter in beeld te brengen en toegankelijk te maken voor alle inwoners en geïnteresseerden. Ook wil het project zorgen voor meer samenwerking tussen de landgoederen. Het project is gestart in maart van dit jaar en zal waarschijnlijk klaar zijn in het voorjaar van 2026.