Twente

Hunenborg

Hunenborg, luchtfoto
Hunenborg, luchtfoto  Foto Martijn Horst
9WPM+32 Rossum

De Hunenborg is met haar 1,5 - 2 hectare een klein natuurterrein. Het is in eigendom van de Vereniging Oudheidkamer Twente, maar wordt beheerd door Landschap Overijssel. Veel mensen kennen het gebied vanwege de historische ringwal en het middeleeuwse kasteel dat er heeft gestaan. Minder bekend is dat het terrein grote natuurwaarde heeft voor o.a. de kamsalamander, boomkikker en verschillende soorten vogels.

Resten vroegmiddeleeuwse burcht

Een mooi, klein natuurpareltje vlakbij het kanaal Almelo-Nordhorn, tussen Ootmarsum en Oldenzaal. Verscholen in de bossen zie je resten van een middeleeuwse burcht, de Hunenborg. Vanuit de lucht is de ovale vorm van de gesloten wal nog duidelijk zichtbaar. Wetenschappers dateren de burcht voorzichtig zo rond 1150. Archeologisch onderzoek uit 1916 laat zien dat dit mogelijk resten zijn van een van de oudste kastelen van Nederland. Op de plek zijn o.a. restanten van lemen gebouwen, aardewerk en ijzeren voorwerpen aangetroffen. Eind 2015 zijn Landschap Overijssel en de Vereniging Oudheidkamer Twente gestart met nieuw archeologisch onderzoek om meer te weten te komen over de burcht. Maar nog veel is onbekend; een mysterieuze plek dus.

Unieke natuur

Hunenborg is onderdeel van Natura-2000-gebied AVAV (Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek), een gebied dat rijk is aan blauwgrasland, moerasbossen en vennen. Rond de voormalige burcht vind je elzenbroekbos, afgewisseld met grasland. De gracht rondom de vroegere burcht maakt het gebied aantrekkelijk voor allerlei soorten dieren. Vogels vinden er een goede leefomgeving. Ben je hier in het voorjaar of de zomer? Dan heb je kans dat je de koekoek en de wielewaal tegenkomt. We richten het maaibeheer zodanig in dat er voldoende bramenstruweel is waarin dieren en vogels kunnen schuilen.

“De Hunenborg is een gebied met zowel cultuurhistorische als ecologische waarde.”
Martijn Horst, erfgoedspecialist bij Landschap Overijssel
Hunenborg, luchtfoto gracht
Hunenborg, luchtfoto gracht  Foto Martijn Horst
Hunenborg luchtfoto
Hunenborg luchtfoto  Foto Martijn Horst
Hunenborg, broekbos
Hunenborg, broekbos  Foto Loekie van Tweel
Hunenborg, stenen
Hunenborg, stenen  Foto Clifton Buitink
Hunenborg, luchtfoto
Hunenborg, luchtfoto 
Vondst Hunenborg, botten en stenen resten
Vondst Hunenborg, botten en stenen resten  Foto Clifton Buitink
Vondst Hunenborg, oude munt
Vondst Hunenborg, oude munt  Foto Clifton Buitink

Beheer Hunenborg

Naast cultuurhistorische waarde heeft de Hunenborg ook grote ecologische waarde. Er komen veel verschillende vogelsoorten voor en ook amfibieën zoals de kamsalamander. Die hebben baat bij de structuur en begroeiing van de oude gracht, zoals bramen en varens. De lage grondwaterstand en verdroging van de gracht zorgen voor problemen in het gebied. Daarom worden maatregelen genomen om de grondwaterstand omhoog te krijgen. Ook het dichtgroeien van de gracht levert problemen op voor bepaalde soorten zoals de kamsalamander. Daarom maken we eens in de zoveel tijd de gracht leeg.

Boomkikker - Mark Zekhuis

Help mee de Hunenborg te beschermen

Steun de natuur

Eropuit