200.000 bollen geplant in Overijssel voor bijen en andere insecten

Groene Burendag 22 september groot succes!

200.000 bollen geplant in Overijssel voor bijen en andere insecten

Groene Burendag 22 september groot succes!

Om de bij een handje te helpen, zijn afgelopen weekend in Overijssel tijdens Burendag 200.000 biologische bloembollen geplant; de grootste bollenactie door vrijwilligers in Nederland ooit! De actie werd georganiseerd door Groene Loper Overijssel i.s.m. de Bijenbeweging Overijssel.

Tekort aan bloemen voor insecten
Insecten hebben het moeilijk. Onder andere door toenemende monoculturen in de landbouw en het betegelen van tuinen, is een tekort ontstaan aan bloemen waar bijen en andere insecten nectar en stuifmeel verzamelen. Met name vroege bijensoorten zoals hommels hebben het lastig, want vooral aan het begin van het groeiseizoen zijn er te weinig bloemen. En daarmee komt de bestuiving van onze planten in gevaar.

200.000 biologische bloembollen geplant!
Om de bij een handje te helpen, zijn afgelopen weekend - tijdens landelijke Burendag - 200.000 biologische geteelde bloembollen geplant in Overijssel. Daarmee is het de grootste bollenactie door vrijwilligers in Nederland ooit! De bollen werden geplant door buurtinitiatieven in Zwolle, Deventer, Vechtdal (Dalfsen, Ommen, Hardenberg), Almelo, Hof van Twente, Enschede, Oldenzaal en Losser. Op sommige plekken in de stromende regen.. Ook veel scholen deden mee aan de actie.

Kleurrijke bloemen in het voorjaar
In het vroege voorjaar komen er kleurrijke bloemen uit de bollen, zoals de paarse boerenkrokus, blauwe druifjes en kleine tulpen. Hiermee helpen we bijen en andere insecten, die belangrijk zijn voor de bestuiving van onze planten en landbouwgewassen.

In heel Overijssel maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Overijssel stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Overijssel zijn provincie Overijssel, Landschap Overijssel en IVN Overijssel. www.groenelopersoverijssel.nl