Overijsselse natuurorganisaties brengen vrijwilligerswerk naar jongeren door ze tijdens hun introductieweek gekke, natuur gerelateerde spellen te laten doen. Een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en IVN Overijssel om jongeren zover te krijgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Met de deze actie spelen de organisaties in op de groeiende vergrijzing onder groene vrijwilligers.
“Je tijd gaat NU in!" roept Daniel, één van de organisatoren. Twee studenten van Hogeschool Windesheim springen in de opblaaskano. Natte voeten krijgen ze niet, want de kano ligt droog op het terras van Sportpark Marslanden. Twee andere studenten racen op een plank met wieltjes van de ene afvalemmer naar de andere en de kanovaarders moeten met een afvalgrijper het vuil pakken en in een vuilniszak doen. "Het symboliseert het kanovaren in de grachten waarbij afval uit het water wordt gevist. Iets wat hier in Zwolle door vrijwilligers van Trash Hunters wordt gedaan.” zegt Daniel. "Dat lijkt mij heerlijk," zegt één van de studentes. "Lekker op een bootje door de grachten kanoën. Gaaf!"
Jongeren inspireren
Vergrijzing onder vrijwilligers is landelijk een groot probleem. In Overijssel is de Provincie druk op zoek naar manieren nieuwe vrijwilligers, specifiek jongeren, zover te krijgen aan de slag te gaan. “Maar daarvoor moet je wel nieuwe dingen proberen. Verwachten dat je jongeren simpelweg kan vragen of ze vogels willen tellen werkt nou eenmaal niet” zegt Daniel. Dat is ook gelijk het volgende spel. “Welk dier heeft een rode snavel en lange poten.” De student heeft een kaartje voor zich en moet omschrijven hoe de vogel eruit ziet. “Reiger! Ooievaar!” Maar ze zijn niet allemaal zo eenvoudig. “Want dat is het bij het echte monitoren ook niet,” lacht Daniel.
Vrijwilligerswerk is vooral leuk
Op het derde veld moeten de studenten gehaast takken knippen en het vierde veld een boom in een emmer planten. Alles bedoelt om te laten zien dat vrijwilligerswerk niet alleen belangrijk, maar vooral ook leuk is. Maar of de studenten dat aan het einde van de spellen ook vinden? “Eigenlijk zeggen alle studenten dat ze de spellen erg leuk vinden. We vragen ook of we ze mogen benaderen voor vrijwilligerswerk en veel laten hun gegevens achter. Of ze dan echt aan de slag gaan is natuurlijk nog de vraag maar het laat in ieder geval zien dat de spelletjes aanslaan!”
Dit project is uitgevoerd in samenwerking met de initiatiefnemers NMO, IVN, Landschap Overijssel, Buro Bruis, Meander Immersief en Trash Hunters Zwolle en mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.