Al is het inmiddels 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog is groot. Ook als het gaat om onderzoek naar infrastructuur en bouwwerken die de Duitsers hebben achtergelaten in het Twentse landschap. Dat bleek tijdens de boekpresentatie van Fliegerhorst Twente op 18 april op Hof Espelo.
Tweede wereldoorlog
Meer dan vijftig belangstellenden waren in alle vroegte op Goede Vrijdag naar Hof Espelo gekomen voor de presentatie van Fliegerhorst Twente, beladen erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede nam het boek in ontvangst uit handen van kersverse directeur Hans Pohlmann van Landschap Overijssel. Bleker benadrukte het belang van onderzoek naar overblijfselen uit de oorlogsjaren in het Twentse landschap.
Vliegveld
Op en om het huidige vliegveld Twente had de Duitse bezetter gedurende de oorlogsjaren een enorm vliegveld aangelegd, inclusief de infrastructuur voor het verbergen van de vliegtuigen en de huisvesting voor het personeel. Aan het einde van de oorlog besloeg het complex een oppervlakte van vier bij zes kilometer. De overblijfselen van het complex liggen in de gemeenten Enschede, Dinkelland en Oldenzaal, veelal op terreinen van Landschap Overijssel.
Naoorlogse periode
Voor erfgoedspecialist Martijn Horst van Landschap Overijssel was dat een belangrijke reden om ze in kaart te brengen, evenals de verhalen over de aanleg en de exploitatie. Veel onderzoek was al gedaan door diverse lokale historici. Deze informatie combineerde Horst in zijn boek en hij voegde er een beschrijving van ontwikkeling en ontmanteling van het vliegveld in de naoorlogse periode aan toe.
Nationale trots
Tot slot verwoordt hij in een pamflet een aantal suggesties voor hoe we als samenleving met het beladen erfgoed kunnen omgaan. "Gecompliceerd, want dit behelst de emoties van een bezet Nederland en tegelijkertijd de nationale trots van vliegbasis Twenthe die na de oorlog juist onze vrijheid beschermde," aldus de erfgoedspecialist. "De sporen van dit beladen erfgoed blijven onderdeel van onze geschiedenis en ons landschap. Daar moeten we iets mee."