Nieuws

Vrijdag 24 mei: Natura 2000-excursie Manderheide

bloeiende heide
bloeiende heide op de Manderheide  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De werkzaamheden op de Manderheide zitten erop en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Meld je aan voor een speciale Natura 2000-excursie over de herstelde Manderheide. Kom en zie zelf waar de heide alweer volop kiemt, en welke andere bijzondere soorten er (weer) leven in dit heidelandschap op de stuwwal van Ootmarsum. Ga je mee?

Aanmelden

De laatste Natura 2000-excursies zijn op donderdag 23 mei en woensdag 5 juni. We vertrekken om 19.00 uur en wandelen circa twee uur door het gebied. Je kunt tijdens de wandeling overal vragen stellen over dingen die je ziet of waar je meer over wilt weten. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Je deelname is pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen. Zin om mee te gaan?
Aanmelden kan hier.

Excursie Natura2000
Excursie over de Manderheide  Foto van Hans Kamerling
bloeiende heide
bloeiende heide op de Manderheide  Foto Nico Kloek

Natura 2000-project Manderheide

Na een kleine vier jaar is de uitvoering van de Natura 2000-herstelmaatregelen op de Manderheide klaar. Het glooiende heidelandschap ten noorden van Mander tot aan de Duitse grens is in drie fasen aangepakt. De eerste serie ingrepen in 2020-2021 was de grootste. Naast het weghalen van stukken bos om ruimte te maken voor heide, werden in de loop der jaren ook kamsalamanderpoelen en houtwallen hersteld en aangelegd, akkers geschikt gemaakt voor heideontwikkeling, prehistorische raatakkers zichtbaar gemaakt en in het gebied rasters, hekken en menpoorten geplaatst. Dit laatste vanwege de kudde heidekoeien die hier inmiddels graast en de heide daardoor mede beheert.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons