Konijn

Hupsend door het gras

Foto: Mark Zekhuis

Herkenning

Konijnen zijn compact gebouwd, ongeveer 35 – 45 cm groot, en met een grijsbruine vacht. Ze hebben lange oren, maar korter dan die van de haas. De oorpunten hebben een dun donker randje aan de buitenzijde, maar geen zwarte punten die zo typisch zijn voor de haas. Het voorkomen van konijnen is gemakkelijk te zien aan de kogelronde konijnenkeutels. Deze zijn glimmend donkergroen (vers) tot zwartgrijs of bruingeel (oud). Keutels van konijnen vind je meestal in hoopjes bij elkaar, zogenaamde latrines.

Mark Zekhuis
nieuws

De neergang van een fijne grazer

Het was eind vorig jaar even landelijk nieuws: het konijn staat op de rode lijst voor zoogdieren. Sinds 1950 is hun populatiegrootte namelijk met 68 procent afgenomen. Ook in Overijssel zie je deze kleine grazers nauwelijks meer rondhuppelen. Ze lijken vooral nog in stedelijk gebied te leven. Ecoloog Mark Zekhuis legt in dit artikel uit hoe dat kan.

Lees het artikel hier

Leefgebied

Konijnen leven op plekken waar het grondwater dieper dan een meter is. Ze hebben daarom een voorkeur voor droge, zandige bodems waarin het gemakkelijk graven is. Ze prefereren halfopen landschappen zoals parken, tuinen en bosranden en hebben daarbij een voorkeur voor kort gras. Tegenwoordig worden ze ook regelmatig gezien op begraafplaatsen, sportvelden, industrieterreinen en in parkachtige tuinen. Konijnen zijn voornamelijk in de schemering en in de nacht actief.

Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor het konijn.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?