Herken jij ons prehistorische landschap? Tijdens Open monumentendag organiseren wij een fietsexcursie door Dal van de Mosbeek bij Mander. Je fietst samen met onze erfgoedspecialist langs prehistorische elementen die nog zichtbaar zijn in ons landschap, zoals grafheuvels en raatakkers.
Grote delen van ons prehistorische landschap zijn verborgen, verscholen of onder de bodem. Soms zien we een tipje van de sluier, bijvoorbeeld in de vorm van een grafheuvel of raatakker. Daar kunnen we de prehistorische mens - vaak met moeite - visualiseren. Als een soort ‘buur’ die we nog niet goed kennen, maar die toch al zo’n 5.000 jaar naast ons woont. Binnen het project 'Onze buren uit de prehistorie' gaan we deze buur weer zichtbaar maken.
Fietsexcursie
Tijdens Open Monumentendag (10 september 2023) organiseren wij fietsexcursies door het prehistorisch landschap bij Mander (Twente). Onze erfgoedspecialist Martijn Horst heeft onderweg uitleg over de prehistorische landschapselementen die nog zichtbaar zijn en vertelt over de leefgewoonten van de prehistorische mens.
Praktische informatie
- Geschikt voor alle leeftijden
- Gratis deelname
- Kies één van de drie tijdvakken: 10.30, 13.00 of 15.30 uur
- Neem je eigen fiets mee
- We fietsen ongeveer 7 kilometer
- Je hoeft geen ticket te printen, wij hebben een deelnemerslijst
- Heb je een vraag of lukt het aanmelden niet? Neem dan contact met ons op! Telefoon: 0529 - 40 17 31 of per mail info@landschapoverijssel.nl
Over het project
Ons prehistorische landschap is waardevol maar ook fragiel. De archeologische sporen zitten vlak onder de oppervlakte en zijn vaak niet aangewezen als archeologisch rijksmonument. Daarmee zijn ze vogelvrij als het gaat om nieuwe bestemmingsplannen of (bouw) projecten. Ook zijn grote delen van het prehistorische landschap verborgen; verscholen tussen de bomen of onder de bodem. Soms zien we een tipje van de sluier, bijvoorbeeld in de vorm van een grafheuvel of raatakker. Daar kunnen we de prehistorische mens - vaak met moeite - visualiseren. Als een soort ‘buur’ die we nog niet goed kennen, maar die toch al zo’n 5.000 jaar naast ons woont. Binnen het project 'Onze buren uit de prehistorie' gaan we deze buur weer zichtbaar maken; we geven ze letterlijk een ‘gezicht’.