Project

Natuurversterking Boetelerveld

Boetelerveld, vochtige heide
Boetelerveld, vochtige heide  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De afgelopen jaren is, in nauwe afstemming met omwonenden en omliggende agrariërs, veel werk in en rond het Boetelerveld verzet om de natuur te versterken. De eerste tekenen van natuurherstel zijn intussen zichtbaar. In 2023-2024 hebben we nog een aantal aanvullende maatregelen uitgevoerd. Maatregelen die het in gang gezette natuurherstel versterken. Juist in deze tijden, waarin de natuur zo sterk onder druk staat, is het nodig dat wij er als natuurbeheerder alles aan doen om de natuur ín het Boetelerveld te versterken. Hoe robuuster de natuur in het gebied is, hoe minder gevoelig ze is voor externe invloeden.

Aanvullende maatregelen najaar 2024 afgerond

Werken in een terrein als het Boetelerveld vraagt om continue schakelen en afwegen. Het gebied is erg nat, en daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar dit betekent ook dat betreding met machines niet altijd mogelijk is. Ondanks de natte nazomer van dit jaar, hebben we het werk zo goed als afgerond. In 2025 gaan we de paden en wegen nog grondig herstellen. Ook brengen we dan steenmeel aan, dat is goed voor de mineralenbalans in de bodem. Met het uitrijden van maaisel zorgen we ervoor dat de verspreiding van zaden van kruiden en heide sneller verloopt. Dit zijn allemaal werkzaamheden die de omvang hebben van het standaard beheer en we verwachten dan ook niet dat dit voor overlast zal zorgen.

Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan om de natuur in het Boetelerveld extra te versterken?

  • Bos en bomen weggehaald
  • Poelen beleemd en loofhout aangeplant voor de kamsalamanders
  • Het vochtige heidelandschap meer open gemaakt
  • Enkele greppels in het gebied gedicht
  • Wandelpad verbeterd en een stuk winterwandelpad gecreëerd
Vroege Glazenmaker
Vroege Glazenmaker   Foto Jacob van der Weele
Blauw grasland
Blauw grasland  Foto Mark Zekhuis
Natte heide
Natte heide  Foto Mark Zekhuis
Kamsalamander
Kamsalamander  Foto Mark Zekhuis
Roodborsttapuit
Roodborsttapuit  Foto Annie Keizer

Resultaten natuurbeheer

De natuur in het Boetelerveld ontwikkelt positief. We zien in delen waar we eerder natuurherstel uitvoerden al mooie resultaten zoals jonge heideplanten en nieuwe groeiplaatsen van klokjesgentiaan. Dit stemt ons positief. Het heidelandschap is meer open geworden en hiermee aantrekkelijker voor vogels als de nachtzwaluw. Met het belemen van de aanwezige poelen en het verbeteren van de natuur er omheen hebben we een aantrekkelijk leefgebied voor de kamsalamanders gecreëerd. We kijken vol verwachting naar de aankomende jaren en hebben er veel vertrouwen in dat de mooie ontwikkelingen doorzetten.

foto jeroen

Het beheer van het Boetelerveld

Naast het reguliere beheer dat we altijd doorlopend uitvoeren in het gebied, denk aan maaien en het uitsteken van berken, voeren we de aankomende jaren extra intensief beheer uit. Hiermee voorkomen we dat de stukken waar we bomen hebben weggehaald weer dicht groeien. Met het weghalen van bomen komt er namelijk meer licht op de bodem. Zaden die in de bodem zitten, kunnen dan gaan kiemen. Voor kruiden en heide is dit heel wenselijk, maar ook de zaden van de bomen die zijn weggehaald kunnen kiemen en zorgen voor een explosie van jonge boompjes. Om dit te voorkomen zetten we extra in op het beheer van deze stukken. Zo gaan we intensiever maaien en schakelen we op met het handmatig verwijderen van opslag. En natuurlijk helpen de runderen ons. Het begrazen met de runderen verloopt heel positief. De dieren zijn in goede conditie en verrichten goed werk. In de aankomende wintermaanden zijn we extra alert op de conditie van de koeien, maar tot nu toe zijn we erg positief.

Zijn we nu helemaal klaar in het Boetelerveld?

Nee. Het Boetelerveld zal, zeker in de eerste jaren, actief beheerd moeten worden met dieren, mensen en machines. De provincie blijft de Natura 2000-doelen monitoren. Vallen de resultaten tegen, dan sturen we bij. En als zich opnieuw kansen voordoen voor natuurversterking in het gebied, dan benutten we die. Want alleen een sterke, toekomstbestendige natuur, waarvan het systeem onder- én bovengronds in balans is, is opgewassen tegen de ontwikkelingen in onze maatschappij.

Kamsalamander

Lees hier de meest actuele nieuwsbrief

Juli 2024

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het Boetelerveld

  • De eerder verschenen nieuwsbrief (februari 2023) lees je hier.
  • Lees hier de publicatie over het Boetelerveld in het magazine Natuurlijk Overijssel (editie december 2023)
Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!