Hof van Twente langjarig beheer

Markeloseberg bij Markelo - foto: Studio Pothoff

Initiatiefnemer van dit bidbook is de coöperatie Markelokaal. Het effect van de werkwijze van Markelokaal gaat verder dan alleen het praktisch uitvoeren van het beheer van het landschap. De aanpak heeft als doel om ook veranderingen in de samenleving en het milieu teweeg te brengen.

Er is een model uitgewerkt waarin het niet alleen gaat over het landschap in relatie tot euro’s. Ook op sociaal en ecologisch vlak worden namelijk waarden ontwikkeld. Die waarden zijn niet altijd in geld uit te drukken en krijgen daardoor vaak onvoldoende of geen aandacht. Er is gezocht naar een manier om de mens en de ecologie (weer) onderdeel uit te laten maken van het economisch systeem. Deze aanpak is anders dan de huidige aanpak van de overheid. De inbreng (feitelijke kosten als ook bijdragen vanuit de samenleving) worden binnen deze aanpak gewaardeerd in de vorm van een lokale munt: de Markelokaal. Een ruilmiddel voor producten of diensten binnen de gemeenschap. Een samenwerking met een interessant en innovatief gedachtengoed.

Gewoon met elkaar

Coöperatie Markelokaal streeft naar een zelfvoorzienende lokale economie. Samenwerken op basis van wederkerigheid om eerlijke producten van lokale bodem te telen, te verwerken en te gebruiken. Markelokaal gebruikt gronden van derden (paticulieren, agrariërs, organisaties en overheid) voor het creëren van belangrijk gemeengoed, zoals gezond lokaal voedsel, gezonde bodem, natuur en landschap.

Bekijk de website van Markelokaal
Dashboard realisatie doelen Markelokaal
Bekijk het dashboard

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?