Terug 25 km

Kids avonturen door het Reestdal

Educatieve gezinsroute Balkbrug-Linde

Stap op de fiets en ontdek, samen met de kids, het unieke beekdallandschap 'Het Reestdal' met haar karakteristieke buurtschappen op de grens van Overijssel en Drenthe. Bij een aantal educatieve uitstapjes (oranje lijn) kun je met de kids ook stoer avonturen; lees de bijbehorende instructie (i).

Je start aan De Haar 7 in Balkbrug. Rij richting het fietsknooppunt 99; je komt door het buurtschap Oud Avereest met de Reestkerk. Bij het bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel het eerste uitstapje! Horeca en Rustpunt: o.a. bij (koffie-icoon). Liever een bankje, genoeg leuke plekjes!

Route gaat over (half)verharde (fiets)wegen; gemarkeerd door fietsbordjes (rijrichting) van 't fietsnetwerk. Wijkt het af, lees (i) en volg routelijn!

  • parkeerplaats

    Parkeerplaats Si-Es-An

  • startpunt

    Start 'De Haar' (fietsroutes)

    Start de fietsroute nabij het infobord (Wandelen-/Fietsen) op de klinkerweg De Haar in Balkbrug. Volg de omhooglopende POI-nummering en de fietsbordjes (rijrichting) van knooppunt naar knooppunt van het regionale fietsnetwerk. Mis geen enkel leuk uitstapje en belangrijk, lees de instructies (i).

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Welkom in het Reestdal

    Welkom in het Reestdal

    Vroeger zag dit gebied er heel anders uit, je zag rond Balkbrug, Oud-Avereest, Westerhuis in Overijssel en de gronden Wildenberg, Nolderveld, Pieperij en Drogtzee in de provincie Drenthe, uitgestrekte woeste gronden zover het oog reikte. Tussen 1897-1947: Ja heus, er reed ook nog een stoomtram!

    Lopen langs de Reest (video)

    De Haar en het Westerhuizingerveld waren vroeger ook uitgestrekte, woeste gronden. Na de ontginningen, beginjaren 20ste eeuw, vestigden zich boeren in het gebied. Ze vormden samen een buur(t)schap en maakten de gronden geschikt voor de landbouw langs de Reest of er vestigden zich campings op.

    Lees meer over de historie

    Stikstof en biodiversiteit

    Door de eeuwen heen hebben mensen het landschap veranderd. Met name in de laatste eeuw is de verandering in hoog tempo gegaan. Natte plekken zijn drooggelegd, de landbouw is grootschaliger geworden, heide is eentonig en grootschalig grasland of maïsveld geworden en steden en wegen zijn aangelegd.

    Biodivers landschap (link)

    Podcasts Landschap Overijssel

    Overijssel is een prachtige provincie met veel verschillende landschappen en hun kenmerkende streekeigenheid. Met een serie van twaalf unieke podcasts nemen we de luisteraar mee op een audiotour door het unieke Overijsselse landschap. Luister je ook mee in twaalf verhalen? Open de link.

    Podcast van het landschap
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis De Wheem

    Toen: De Weeme

    Toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld in de gelagkamer.

    Nu: De Wheem

    Sinds het jaar 1979 is Landschap Overijssel de beheerder van de monumentale boerderij (De Weeme) De Wheem. Dit boerderijtype is een zogeheten 'Hallenhuis'. Wanneer De Wheem geopend is, bekijk ook even de constructie van de gebinten, de gelagkamer van toen en de toga van de dominee in 't opkamertje.

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Betekenis levensboom

    Sta even stil bij de 'levensboom' boven de voordeuren, o.a. buurtschap.Oud Avereest. Zie je verschil? De witte boom (gietijzer), heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Foto: Bennink fotografie

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

    Reestdalkoek

    Speelnatuur

    Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Er worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd. Ook is het recept voor 'Reestdalkoek' er verkrijgbaar.

    openingstijden De Wheem

    Wandel- en fietsroutes

    De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

    routes Landschap Overijssel
  • instructie

    Uitstapje Speelnatuurpad

    Parkeer je fiets naast De Wheem. Loop langs de boerderij over het gazon om bij de toegang tot de parkeerplaats het bord Speelnatuurpad te bekijken. Het Speelnatuurpad (oranje stippellijn op de kaart) wordt gemarkeerd door een houten dassenkop! Uitgespeeld, vervolg route richting fietsknooppunt 99.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Beleef dichtbij de natuur

    Natuurbeleving dichtbij...

    Vaak trekken kinderen met hun begeleiders er in de natuur er niet zoveel meer op uit dan vroeger. Toen groeide je als kind veel meer op met het ritme van de natuur en haar leef omgeving. Landschap Overijssel wil mensen inspireren er meer op uit te trekken en middels creativiteit de natuur beleven.

    Speelnatuurpad De Wheem

    Bij de poort van Bas de Das (naast het informatiebord) start het Speelnatuurpad (gemarkeerd met een dassenkop). De kinderen maken kennis met verschillende dieren in het Reestdal, het begint al op de parkeerplaats bij het kleinste (dieren)hotel en een insectenmuur.

    En verderop, na het brugje, kom je langs een poel. Het leefgebied van padden, salamanders en libellensoorten. In het speelbos is het klimmen en klauteren en misschien wil je wel een hut bouwen? We wensen jullie veel plezier!

  • 5
    Bezienswaardigheid

    De vlindermuur

    De vlindermuur

    Op de parkeerplaats van De Wheem staat wel een bijzondere muur. Op het bordje staat voor wie dit muurtje is gemaakt. De foto is gemaakt na de aanleg, zie jij nu precies hetzelfde muurtje? En, zie je daar ook insecten rondvliegen, uitrusten of snoepen van de honing wanneer er bloemen bloeien?

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Kikkerpoel

    Een kijkje bij de kikkerpoel.

    Kikkers voelen zich thuis in kleine, ondiepe waterplassen. In een kikkerpoel vinden ze eten en kunnen ze zich voortplanten. Water trekt insecten aan; het favoriete voedsel van de kikker.

    Padden, salamanders, libellen

    Het is een kleine poel, maar op sommige plekken is het water toch dieper dan één meter. Naast kikkers spot je ook wel padden en watersalamanders. Foto: Mark Zekhuis. Ook voor sommige andere dieren, zoals libellen, is de poel een geschikte omgeving.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Speeltoren

    Klim in de toren!

    In deze hoge speeltoren ben je voor heel even een specht. De gaten zie je nog in de toren zitten. Kijk er maar eens doorheen!

    Egelhut

    Op deze speelplaats loop je ook over een boomstam, slinger je met een touw over de slangenkuil, speel je in de egelhut en ondertussen kunnen de volwassenen even uitrusten op een bankje.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Koolmezennestkast

    Kijken in een nestkastje

    Wel eens in een vogelhuisje geweest? Nog niet? Nu kan het, want in dit levensgrote vogelhuisje kun je binnen kijken en je proberen voor te stellen hoe een vogel woont. Hoe leuk is dat!

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Avontuurlijke speelplek

    Bouw je eigen hut

    Op de speelplek kun je naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal! Ben je al moe na deze ontdekkingsreis? Dan kun je ook even uitrusten op het bankje.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Dassen in het Reestdal

    Dassen in het Reestdal

    Tijdens de avondschemering gaan deze grote zoogdieren op zoek naar geschikt eten in het bos of langs akker-/weidegronden. Dassen zijn echte alleseters, omnivoren met een moeilijk woord. Ze lusten, behalve mollen en wormen etc. ook wel de rijpe appeltjes uit de boomgaard rond boerderij De Wheem.

    Lees meer over de das (link)

    Dassen kijken...

    Wil jij ook wel eens dassen van dichtbij bekijken? Dat is mogelijk in een zogeheten Dasmobiel van Landschap Overijssel. Echt een heel bijzondere belevenis om dit samen te ondernemen! Maar daarvoor heb je vooraf wel een reservering te maken. Klik op de link voor een datum.

    Dassen kijken... (link)
  • 11
    Bezienswaardigheid

    Boerenerven

    Boerenerven

    In 2009 zijn in het kader van het project 'Erven in het Reestdal' 35 boerenerven van streekeigen plantmateriaal voorzien. Doel van dit project is het qua inrichting en beplanting inpassen van erven in het omliggende landschap.

    Aan de Overijsselse kant zijn op 16 erven windsingels, fruitbomen, hagen, erfbomen, laanbomen en erfbosjes hersteld of aangeplant. Met het vervolg project 'Streekeigen huis en erf' worden nog veel andere boerderijen en erven opgeknapt.

    Lees meer...
  • fietsknooppunt

    99

  • fietsknooppunt

    90

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Beheerboerderij 'De Pieperij'

    Wat is een 'potstal'?

    Op beheerboerderij De Pieperij worden Limousin-runderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

    De eeuwenoude kringloop...

    In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

    Potstal in Drenthe (open link)

    In de zomermaanden grazen de vleeskoeien van Het Drentse Landschap op de weidegronden in het natuurgebied Takkenhoogte en de buurtschap Rabbinge. Bij beheerboerderij de Pieperij wordt ook vlees verkocht van het Drents Landschap. Op elke eerste zaterdag van de maand kraampjes op het erf.

    Vlees van het landschap (link)

    Zomers Rustpunt in kapschuur

    In de kapschuur is een zogeheten Rustpunt (selfservice, prijslijst aanwezig) met een zomers terras op het boerenerf. Geopend vanaf april tot 1 oktober. Open de link.

    Boerderijrustpunt Pieperij
  • instructie

    Uitstapje Takkenhoogte

    Stap af bij de toegang naar parkeerplaats Takkenhoogte / Meeuwenveen. Het bord informeert je over dit prachtige natuurgebied. Wil je Kijkheuvel Takkenhoogte bezoeken? Wandel dan na de afsluitboom circa 300 m. Het klimmetje wordt riant beloond.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Top Takkenhoogte

    Top Takkenhoogte

    Op de top van Kijkheuvel Takkenhoogte word je beloond met een prachtig uitzicht over het natuurgebied Takkenhoogte / Meeuwenveen. Zo kun je de zwaluwwand zien als je naar rechts kijkt richting het woonhuis.

    De grazers op de Takkenhoogte

    Stichting Het Drentse Landschap zet voor het beheer van grote natuurgebieden grazers in, waaronder Schotse Hooglanders. Tijdens een rondwandeling in de zomermaanden, kun je ze ontmoeten op de Takkenhoogte. Houd voldoende afstand, vooral als ze kleine kalfjes hebben.

    Natuurbeheer Drents Landschap

    De naam Takkenhoogte

    Op het informatiebord bij parkeerplaats Takkenhoogte lees je alles over deze omgeving. Zo ook over de naam 'Takkenhoogte', één van de vele 'mysteries' van het Reestdal. Benieuwd naar de andere mysteries? Open de link en...

    Lees snel verder...
  • instructie

    Instructie sla linksaf.

    Sla linksaf volg knooppunt 27

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Heidereservaat Nolde

    Het Nolderveld toen

    Zo'n duizend jaar geleden was het Reestdal een gebied met grote veenmoerassen en dichte broekbossen. Wie goed speurt kan nog een aantal 'horsten' (zandkoppen) ontdekken. Rond 12e eeuw kwamen boeren uit het noorden naar dit gebied, op zoek naar een betere toekomst. Foto: zogeheten broekbos.

    Geologie van Nederland

    Het Nolderveld nu

    Het is niet voor te stellen dat het Nolderveld van toen, nu een groot omheind heidereservaat is. In het laagland liggen de voor Nederland zo kenmerkende veenweidegebieden, het decor voor weidevogels en de veenmol. Een opmerkelijke krekel. Open de link.

    Wat is een veenmol?
  • instructie

    Splitsing, sla linksaf.

    Let op: ga na het wildrooster op de splitsing linksaf. (Je verlaat het fietsnetwerk.) Volg het vrijliggend fietspad langs Ommerweg tot horeca 'Het Kabouterwoud'. Beleef daar samen het uitstapje!

  • instructie

    Uitstapje Kabouterbos (rechts)

    Steek naar rechts Ommerweg over! Het Kabouterwoud (kindvriendelijk): Binnen spelelementen (horeca geopend) en buiten in het bos (vrij toegankelijk) het Kabouterbos.

  • instructie

    Startpunt Kabouterbos

    Kabouterpad volgen? Voor de korte boswandeling (oranje stippellijn) start je bij het infobord 'Ommetje Nolde'. Ga na het springkussen (aan je linkerhand) naar rechts het avonturenbos in! Klaar met het avonturen? Vervolg de routelijn (Hooiweg tot Nolderweg). Lees de rijinstructie!

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Ontdek het Kabouterwoud

    Fijn dat je er bent

    Ga je gezellig mee avonturen door het kabouterwoud? Dat is handig, de kabouters in het bos wijzen je de weg tijdens de korte rondwandeling (circa 400 m) door het bos! Maar vergeet niet om de leuke doedingen op de borden te lezen hoor. Veel plezier samen!

  • horeca

    Het Kabouterwoud

    Bij horeca 'Het Kabouterwoud' kun je terecht voor een drankje. lunch en diner. Voor de kinderen is er veel te beleven, ook buiten in het bos. Klik op de link voor meer informatie.

    Restaurant Het Kabouterwoud
  • instructie

    Nolderweg, sla linksaf.

    Sla linksaf, volg Nolderweg tot na de tunnel. Volg het fietsbordje 27 tot de volgende instructie.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Natuurreservaat Schrapveen

    Planten als vertellers

    Reservaat Schrapveen (kwetsbaar en niet toegankelijk) heeft vanwege haar moerassige hooilanden een grote natuurwaarde. De zeldzame planten vertellen stuk voor stuk iets over de plek waar ze groeien en worden daarom nauwlettend gevolgd door de beheerder Het Drentse Landschap. Klik op de link.

    Leestekens van het landschap

    Moeraskartelblad

    In het Reestdal groeit een bijzondere plant die het gemis van de orchidee ruimschoots compenseert: 'Moeraskartelblad' (onderste foto: archief HDL). Deze plant bloeit in het voorjaar en houdt van de drassige, matig voedselarme grond van reservaat Schrapveen.

    Moeraskartelblad op video
  • instructie

    Schrapveen-Den Oosterhuis

    Alternatieve route (oranje lijn): Rechtdoor verlaat je het fietsnetwerk! Voor Schrapveen 24 rechtsaf richting Den Oosterhuis. Het kronkelende, hobbelige gras/fietspad komt over de Reest en eindigt op een asfaltweg. Rij rechtdoor tot op een T-splitsing. Sla rechtsaf, vervolg het fietsnetwerk.

  • instructie

    Sla rechtsaf, fietspad volgen!

    Sla rechtsaf, fietspad volgen! (Je verlaat het fietsnetwerk.)

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Grensriviertje de Reest

    Grensriviertje de Reest

    Het riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart naar Meppel. De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van 37 kilometer.

    Uitgestrekte hoogvenen

    Van oorsprong is de Reest een hoogveenbeek. Vroeger ontving het riviertje zijn water uit de grote en uitgestrekte hoogvenen rond onder meer Slagharen, Hardenberg en Dedemsvaart. De Reest voerde toen het water af van dit 30.000 tot 40.000 ha groot niemandsland.

    Overstroming oeverlanden

    Daardoor was de waterafvoer van de Reest erg regelmatig en overstroomden oeverlanden alleen in de wintermaanden. Vooral in de 19de eeuw namen veenafgravingen grote vormen aan. Om het water af te voeren werden de Hoogeveensche Vaart en de Dedemsvaart gegraven.

    Lees meer over het beekdal
  • instructie

    Uitstapje Kinderboerderij

    Uitstapje Kalkovens & Kinderboerderij: Blijf het vrijliggend fietspad volgen, je komt langs het educatieve museum 'De Kalkovens. De kinderboerderij bezoeken? Ga voor de rotonde naar rechts over de Langewijk. Keer terug naar de route en volg de fietsbordjes 18 en 16.

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis Dedemsvaart

    Geschiedenis Dedemsvaart, turf

    In de omgeving van Dedemsvaart werd vroeger veel turf (gedroogd veen) gewonnen. De plaats is vernoemd naar Baron Van Dedem die een gelijknamig 40 km lang kanaal liet graven tussen Hasselt (Ov) en Ane (Dr).

    Nog meer geschiedenis (HVA)

    Langs het kanaal ontstond tussen 1811 - 1820 een veenkolonie: het begin van het dorp Dedemsvaart. Dedemsvaart behoort tot de streek Avereest, waar ook Balkbrug en Oud Avereest bij horen. Sinds de gemeentelijke fusie van 2001 hoort Avereest bij de gemeente Hardenberg.

    Historie gemeentegrenzen

    Streekmuseum 'De Kalkovens'

    In Nederland waren begin 19e eeuw op ruim 100 locaties schelpkalkovens in gebruik. Na WOII ging het slechter met de ovens. Belangrijkste oorzaak was de toenemende import van goedkopere kalk uit steengroeven en de opkomst van de cementindustrie. Tegenwoordig is de kalkoven in Dedemsvaart een museum.

    Kalkovens in Nederland

    Telescopische Gashouder

    De gashouder van Dedemsvaart, een zogenaamde natte telescopische gashouder, werd in 1932 gebouwd en deed dienst tot 1987. Gashouders zijn reservoirs waarin gas werd opgeslagen om later naar particulieren en bedrijven te worden getransporteerd. De gashouder is nu het Vestzaktheater.

    Gashouder Podium Dedemsvaart

    Routes Landschap Overijssel

    2018: Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de gemeente Avereest werd er door een gelegenheidsgroep twee HVA routes tussen Oud Avereest en Ommerschans in de gemeente Hardenberg door Landschap Overijssel gepubliceerd. Link: kies één van de routes die starten bij het bezoekerscentrum De Wheem

    Routes Landschap Overijssel Bezoekerscentrum De Wheem Open monumenten Dag 2017
  • 19
    Bezienswaardigheid

    Toegang tot Streekmuseum

    Streekmuseum 'De Kalkovens'

    Toegang tot het streekmuseum wanneer het witte ophaalbrugje is neergehaald. Wandel over het terrein langs de drie kalkovens naar de museum-ingang van de Historische Vereniging Avereest (HVA). Welkom, we laten jou/jullie graag zien wat we zoal te bieden hebben.

    Lees meer over het museum
  • 20
    Bezienswaardigheid

    Kinderboerderij Dekibo

    Kinderboerderij Dekibo

    Als u met de kinderen bent, dan kunt u even een pauze nemen bij deze kinderboerderij. Meer informatie en de openingstijden, zie onderstaande link.

    Scheepvaart op de Langewijk

    Druk scheepvaartverkeer was er op de Langewijk tot de jaren '70 richting de plaats Ane. Op de foto: links de Kalkwieke richting Kalkovens, kwekerij Ramaker, een pand met de zeven linden en op de achtergrond de RK Kerk St. Vitus nabij het bruggetje.

    Scheepswerven in Dedemsvaart
  • fietsknooppunt

    18

  • instructie

    Uitstapje veenbeek Reest

    Sla rechtsaf, volg de halfverharde (doodlopende) weg tot 'De Kruidenhoeve'. Parkeer je fiets! Loop rechtdoor langs de Saksische boerderij tot een weiland (natte hooilanden). Volg het graspad tot het 'Jodenvonder'. Keer terug naar je fiets, vervolg de fietsroute!

  • 21
    Bezienswaardigheid

    Atelier Marie Louise Minke

    Ateliertuin Marie Louise Minke

    Voordat je de verrassende belevingstuin van beeldend kunstenaar Marie Louise Minke gaat bezoeken, graag even aanbellen bij de voordeur. In de ruimtelijke ateliertuin staan objecten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal dat voor een bijzondere sfeer zorgt.

    Lees meer
  • 22
    Bezienswaardigheid

    Het Jodenvonder & ooievaars

    Vonders over de Reest

    Over de Reest ligt een aantal vonders (smalle bruggen van planken) die er vroeger voor zorgden dat de mensen aan de verschillende zijden van het grensriviertje de Reest, contact met elkaar konden hebben. Herstel van dit brugje 'Het Jodenvonder' was in 1997.

    Verhaal mysterie Jodenvonder

    Het Jodenvonder

    De naam 'Jodenvonder' zou zijn ontstaan nadat een joodse marskramer op deze plek in de Reest verdronk. Tussen de 17e en 20e eeuw trokken deze zogenaamde 'kiepkerels' door Noord-Nederland met hun koopwaar in een mand op de rug ('kiep' is Nedersaksisch voor mand).

    Jodenvonder in oude luister

    Ooievaars in het Reestdal

    In het voorjaar zien de hooilanden aan de Overijsselse kant van de Reest niet alleen geel van de dotterbloemen, maar ook laten de vele klepperende ooievaars (Eibers) van zich horen. Het paalnest, voorheen na de grensoversteek, staat sinds 2020 bij De Kruidenhoeve.

    Het ringen van de ooievaars

    Vrijwilligers van de stichting Stork moeten bij het ringen van de jonge ooievaars hoog klimmen om ze te kunnen vangen. Vervolgens worden ze geringd, met een uniek nummer, op de begane grond en ook gewogen. De jongen vliegen na circa 9 weken uit. Je kunt het van dichtbij beleven bij 'De Lokkerij'.

    Link naar 'De Lokkerij' (Dr)
  • fietsknooppunt

    16

  • 23
    Bezienswaardigheid

    Buurtschap Den Kaat

    Zandhoogte Den Kaat

    Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde.

    Brug en Molen

    Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

    Lees meer over deze molen
  • instructie

    Uitstapje Starmolen (zaterdag)

    Wil je graag Molen de Star bezoeken? Dit is op elke zaterdag mogelijk van 10 tot 16 uur. Rij vanaf fietsknooppunt 15 links het vrijliggend fietspad op richting Dedemsvaart. Volg de oranje stippellijn op de kaart tot de molen aan De Omloop 16. Er zijn meelproducten en streekproducten te koop.

    Vervolg route

    Vervolg, na het molenbezoek, de oranje stippellijn tot na fietsknooppunt 15. Fiets na de 'groene kunstwerk brug' naar links het vrijliggend fietspad op, richting Nieuwleusen. Volg de fietsbordjes 99 tot het eindpunt aan De Haar 7, parkeerplaats bij Brasserie de Boerderij.

  • 24
    Bezienswaardigheid

    Korenmolen De Star

    Historie molen de Star

    De molen aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal 'De Dedemsvaart', is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je toen zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie.

    Geschiedenis molen (link)

    Het Magazijn

    Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal 'De Dedemsvaart' en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is 'Het Magazijn" verplaatst naar de huidige locatie. Het Magazijn en korenmolen 'De Star' zijn industriële monumenten.

    Hedendaagse bedrijvigheid...

    Vrijwilligers van molen 'De Star' en hun vrienden houden de geschiedenis levend en organiseren regelmatig activiteiten! O.a. op de Nationale Molendag (in mei), Open Monumentendag (in september) en tijdens plaatselijke wandel- en fiets-evenementen.

    Openingstijden molen

    Streekproducten molenwinkel

    In principe is molen ' De Star' op elke zaterdag van 10 tot 16 uur geopend, zo ook het winkeltje in 'Het Magazijn' met streekproducten (meel / bakproducten, kaassoorten van 'De Weldaad' en droge worst van boerderij Uut 't Veld). Er is dan ook een (warme) consumptie mogelijk.

  • fietsknooppunt

    15

  • 25
    Bezienswaardigheid

    Kanaal 'De Dedemsvaart'

    'De Dedemsvaart' - toen

    Haardennen: voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd rond 1966 vele kubieke meters zand gegraven Er ontstond een grote waterplas. Nu, een verpacht viswater in een bosrijke omgeving waar het goed toeven is aan de waterkant.

    Lees meer over het kanaal

    Nu: verkeersweg N377

    Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug (zie archieffoto HVA, kruising Balkbrug Centrum). 2020: aanleg tunnel.

    Geschiedenis Balkbrug

    Eén van de drie belangrijkste wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk : 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan haar historische naam.

    Balkbrug van vroeger (link)
  • 26
    Bezienswaardigheid

    Historie Huizingerwijk

    Historie Huizingerwijk

    Kijkend naar de Huizingerwijk, nu een smalle sloot, kun je je moeilijk voorstellen dat er druk werd gevaren door boeren op een zogeheten 'zomp' tussen het buurtschap Den Huizen en het kanaal de Dedemsvaart. Op een zomp, platbodem met weinig diepgang, kon de boer schapen en turf vervoeren.

    Natuurwaarden

    Het gebied de 'Haardennen' kent een grote verscheidenheid aan natuurwaarden waaronder de veenputten. Goed onderhoud is daarbij essentieel. Voor een mooi biotoop is bijvoorbeeld voldoende zonlicht op de grond belangrijk. Misschien voelt de heikikker zich hier dan ook wel thuis.

    Lees meer over de heikikker
  • 27
    Bezienswaardigheid

    Historie Schapenstreek

    Betekenis 'Schapenstreek'

    Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

    Oude landwegen Avereest

    De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

    Hoeden van schapen (link)
  • instructie

    Speeltuin Si-Es-An

    Nog genoeg energie over? Geniet nog even na van al de robuuste spelelementen in het hart van camping Si-Es-An. Zien we jullie nog eens terug voor een andere tocht (wandel-/fietsen) door het Reestdal? Graag tot dan.

  • horeca

    Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

    Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

    Brasserie de Boerderij

    Routes Landschap Overijssel

    Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

    Routes Landschap Overijssel

Groep Si-Es-An, Reestdal. Routebeheer Landschap Overijssel. Update, najaar 2023.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!