Langenholte: topnatuur

IJsseldelta

Fietsen
18 km
Deze route is geschikt voor minder valide.

Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen bloeien. Van mei t/m september kun je via het Haersterveer de Vecht oversteken. Langenholte is aangewezen als Natura 2000 gebied.

Toegankelijkheid

Goed toegankelijk, voornamelijk over verharde landwegen en fietspaden. Eenvoudig in te korten, omdat de route uit 2 lussen bestaat.

Startpunt

Startpunt: parkeerplaats Horeca & Recreatie De Agnietenberg, Haesterveerweg 23-27 in Zwolle. Vaartijden Haersterveer: mei t/m september van 10.00-19.00 uur. Van oktober t/m april start de fietsroute vanaf parkeerplaats De Agnietenberg (rechtsaf Haersterveerweg op). Een deel van de route is gedurende die periode minder goed bereikbaar.

Highlights op deze route:

 • Agnietenberg

  De fietsroute start vanaf de parkeerplaats. Vaarperiode fietsveer: mei t/m september van 10.00 tot 19.00 uur. Zie ook www.voetveren.nl. Van april t/m oktober is een deel van de route niet mooi bereikbaar vanaf de Zwolse kant.

 • 1

  Steenanjer

  Steenanjer

  De steenanjer, ook wel Zwolse anjer genoemd, is één van de bijzondere soorten die op de dijk langs De Struinwaard voorkomt. Van oudsher komt de steenanjer in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht voor.

  De steenanjer heeft een korte, stekelharige stengel met blauwgroene bladeren en draagt rode, langgesteelde bloemen. De bloemen zijn te herkennen aan een donker gekleurde ring met daarbinnen lichter gekleurde vlekjes. De steenanjer bloeit van juni tot de herfst.

 • 2

  Struinwaard

  Struinwaard

  Aan de oevers van de Vecht ligt De Struinwaard. In deze uiterwaarden hebben weilanden plaats gemaakt voor een ondiepe geul om de rivier meer ruimte te geven. Naast de rivier krijgt ook de natuur alle ruimte om zicht te ontwikkelen.

  Prachtige rietkragen en vele watervogels bepalen het beeld van dit unieke stukje nieuwe natuur. De struinwaard is ook een gebied voor wandelaars en ruiters met een aanleg plaats voor roeiers en kanoërs.

 • Rechtsaf

  Ga hier rechtsaf de Kuyerhuislaan op, gaat over in de Campherbeeklaan en deze blijven volgen.

 • Fietspad volgen

  Rechtsaf het fietspad volgen.

 • Linksaf

  Bij de rotonde linksaf (onder snelweg door) de Bergkloosterweg op. Doorfietsen naar knooppunt 67.

 • Bij kruising rechtsaf

  Bij kruising rechtsaf, en dan meteen weer linksaf het fietspad op. Dit instructiepunt wordt later in de route vanaf de andere kant nogmaals gepasseerd.

 • 3

  Knooflookpad

  Knoflookpad

  In deze omgeving zijn meerdere poelen te vinden. Deze zijn van levensbelang voor de zeldzame knoflookpad. In niet al te troebel,voedselrijk water zet de knoflookpad haar eieren af. De larven vinden een goed onderkomen in de poelen.

  Eenmaal volwassen verlaat de pad het water om zich overdag in de zandige bodem in te graven. Met een beetje geluk is in deze omgeving 's nachts de roep van de knoflookpad te horen. Dit is één van de weinige gebieden waar dit diertje nog voorkomt.

  De knoflookpad heeft een wat gedrongen uiterlijk. Hij is te herkennen aan de sterk uitpuilende ogen met een oranje iris en verticale pupil. Op de rug zit een pijlvormige tekening. Aan beide achterpoten zit een graafknobbel, waarmee hij zich snel in het zand kan ingraven.

  Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Ook verschillen ze van kleur, het vrouwtje is meer grijs en het mannetje leemgeel. Bij beide heeft de onderbuik een witgele tot vuilgrijze kleur. Bij gevaar geeft de huid een geur van knoflook af, dat verklaart de naam

 • Ga rechtsaf

  Rechtsaf het fietspad langs de Brinkhoekweg op en deze blijven volgen.

 • Rechtdoor

  Aan het eind van fietspad rechtdoor de Klinkerweg volgen (Brinkhoekweg).

 • 4

  Erfbeplanting

  Erfbeplanting

  In deze omgeving zijn veel karakteristieke boerderijen en erven te vinden. Dit boerenerf wordt omringd door schraalgrasland waar bijzonder planten als dotterbloemen voorkomen. Ook is er een poel aangelegd waar diverse kikkers en padden een goed onderkomen vinden.

  De knotwilgen bij deze boerderij leveren een prachtig landschappelijk plaatje op. Langs deze route zullen nog meer van deze karakteristieke wilgen opduiken

 • Linksaf

  Linksaf de Dodenweg (graspad) op.

 • Bij het water rechtsaf

  Bij het water rechtsaf en fietspad langs het water blijven volgen.

 • Rechtsaf

  Aan het eind van het fietspad rechtsaf de Kolksteeg op.

 • Rechtsaf

  De weg blijven volgen en rechts met de bocht mee de Langenholterdijk op.

 • 5

  Vrijwilligerswerk

  Vrijwilligerswerk

  Hier begint het unieke natuurterrein Buitenlanden Langenholte, waarover later meer. Aan de rechterkant van de dijk ligt een prachtig boerenerf met hoogstamfruitbomen. Aan de linkerkant staan langs de oevers van het Zwarte Water de reeds aangekondigde knotwilgen.

  In dit natuurterrein onderhouden vrijwilligers de knotwilgen waar ook de steenuil van profiteert. De knotwilgen bieden namelijk onderdak aan dit bijzondere uitje

 • De dijk blijven volgen

  Aan het eind door het klaphek, dijk blijven volgen. (Links aanhouden) U komt nu weer op het knooppunten netwerken, door fietsen naar knooppunt 67.

 • 6

  Steenuil

  Steenuil

  De steenuil is het kleinste uiltje van ons land, maar dit maakt hem niet minder luidruchtig. Zijn verenkleed is aan de bovenzijde bruin met lichte vlekken en aan de onderzijde wit met donkere strepen. Kenmerkend zijn de gele ogen met de lichte oogstreep.

  Meestal zit de steenuil op de uitkijk in halfopen agrarische gebieden. De steenuil nestelt in holtes van bijvoorbeeld oude knotwilgen en hoogstamfruitbomen. Bij gebrek aan deze holtes maakt de steenuil steeds vaker gebruik van nestkasten die veelal door vrijwilligers worden geplaatst.

 • 7

  Kievitsbloem

  Kievitsbloem

  De kievitsbloem is een bolgewas en familie van de lelie. Deze zeldzame bloem bloeit in de tweede helft van april. De bloem is paars met witte vlekken. In sommige gevallen is de bloem helemaal wit. De knikkende bloem bevindt zich aan het eind van een tere stengel met smalle grijsgroene blaadjes.

  De zaden van de kievitsbloem zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water.

 • 8

  Hooilanden

  Hooilanden

  Buitenlanden Langenholte is een uniek natuurterrein. In de tweede helft van april bloeit hier de zeldzame kievitsbloem. De kievitsbloem vraagt om specifiek beheer van de hooilanden, geen bemesting en laat in het seizoen maaien.

  Overstroming

  In de winter overstroomt het gebied tot aan de dijk, wat noodzakelijk is voor de verspreiding van de kievitsbloem. De hooilanden en kolken huisvesten tevens de kwartelkoning, watervogels, amfibieën en vele andere soorten.

 • Agnietenberg

  Horeca & Recreatie de Agnietenberg, een locatie waar u ook gebruik kunt maken van het toilet.

  Hotel Agnietenberg
 • Agnietenberg

Colofon: Route is gemaakt door Landschap Overijssel en wordt gecontroleerd door routevrijwilliger Willem Blok.

Over deze route

 • Fietsen

 • Toegankelijk voor mensen met een beperking

  Deze route is geschikt voor minder valide.

Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?