Terug 58 km

Proef het Reestdal

Streekproducten beekdallandschap

De oorsprong van het Reestdal ligt ver achter ons, maar ook nu nog proef je in streekproducten de rijke historie. Deze heerlijke, educatieve 'groene' tocht (met recepten) gaat door het coulissenlandschap tussen Oud Avereest, het beschermde dorpsgezicht Balkbrug (Ov) de Wijk en Zuidwolde (Dr),

Startpunt: parkeren bij De Wheem, bezoekerscentrum Landschap Overijssel, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Of kies een startpunt bij één van de vermelde parkeerplaatsen. Inkorten van de route (oranje stippellijn): Tussen fietsknooppunt 35 naar 37. Tussen fietsknooppunt 88 naar 81. Tussen fietsknooppunt 64 naar 90. Horeca en Rustpunt: o.a. (icoontje). Voorkeur voor een bankje, leuke plekjes!

Route voor 90% gemarkeerd door fietsbordjes (rijrichting) van het regionale fietsroutenetwerk. Bezoekpunten en/of inkorting, lees de instructies (i).

  • parkeerplaats

    P Bezoekerscentrum De Wheem

  • startpunt

    De Wheem (fietsroutes)

    Bij het verlaten van de parkeerplaats, achter bezoekerscentrum De Wheem, sta je nu voor het fietspad. Aan je linkerhand staat deze TOP (Toeristisch Overstap Punt). Fietsrichting: volg de omhooglopende POI-nummering. Lees de instructies (i) m.b.t. de rijrichting of maak een uitstapje (oranje lijn).

    Themaroutes van het landschap

    Leuk om te weten: vanaf het bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel starten ook uiteenlopende themaroutes. Zowel per voet als op de pedalen. Nieuwsgierig, open dan snel deze link.

    Routes Landschap Overijssel
  • 1
    Bezienswaardigheid

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Foto: Bennink fotografie

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

    Reestdalkoek

    Speelnatuur

    Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd. Ook is het recept voor 'Reestdalkoek' er verkrijgbaar.

    openingstijden De Wheem

    Wandel- en fietsroutes

    De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

    routes Landschap Overijssel
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Welkom in het Reestdal

    Reestdal, fotograaf Nico Kloek

    Welkom in het Reestdal

    Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt het Reestdal. Een eeuwenoud kleinschalig landschap met bos, heide, hooilanden en oude (keuter-/heren) boerderijen met een interessante geschiedenis. De Reest slingert, merendeels in haar oorspronkelijke vorm tussen Dedemsvaart en Meppel, door het landschap.

    Een rijke historie

    Natuurbeheer

    Een groot deel van deze route gaat over terrein van Landschap Overijssel. Al 90 jaar beschermen, ontwikkelen en beheren wij de bijzondere natuur en het streekeigen landschap. Het natuurbeheer in het Overijsselse & Drentse Reestdal gebeurt in nauw overleg met de Natuurwerkgroep de Reest.

    Diversiteit in het Reestdal Bloeiende meidoorn

    Streekeigen

    In het Reestdal werken wij o.a. aan herstel van natuurlijke bosranden. Ook zijn er plekken waar we het bos gefaseerd uitdunnen en nieuwe streekeigen struiken aanplanten, zoals meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. En we zorgen ervoor dat de hooilandjes direct langs de Reest behouden blijven.

    Meer over het natuurbehoud

    Dekzandlandschap & waterbeheer

    Tweede helft twintigste eeuw: de natte, lagere gronden van het dekzandlandschap werden in deze periode flink verbeterd met ruilverkavelingen. Hiermee werden de agrarische productieomstandigheden geoptimaliseerd door de percelen van boeren bijeen te brengen en de waterbeheersing te verbeteren.

    Dekzandlandschap (link)

    Natuurlijke klimaatbuffers

    Het toekomstige natuurbeheer heeft ook onze grote aandacht. Verschillende natuurorganisaties in Nederland pleiten voor het aanbrengen van natuurlijke 'klimaatbuffers' om ons landschap klimaatbestendig te maken. 'Klimaatbuffers' zijn gebieden waar de natuurlijke processen de ruimte krijgen.

    Project beekdal, fase 1
  • 3
    Bezienswaardigheid

    Brasserie & streekproducten

    Proef de streek 'Reestdal'

    Brasserie de Boerderij ligt in het hart van camping Si-Es-An. De kok(s) werken graag met streekproducten uit het Reestdal, en dat proef je!

    Openingstijden Brasserie

    Insectenexpeditie bij Si-Es-An

    Op het campingterrein wordt er van alles aan gedaan om het insectenleven te verbeteren. Denk aan een insectenhotel, maar ook het planten van inheemse plantensoorten en een vlinderstruiken. Tevens zijn er unieke accommodaties geplaatst.

    Lees meer...
  • parkeerplaats

    Parkeerplaats Si-Es-An

  • horeca

    Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

    Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

    Brasserie de Boerderij

    Routes Landschap Overijssel

    Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

    Routes Landschap Overijssel
  • instructie

    Huizingerwijk, rij rechtdoor

    Let op: blijf op het fietspad langs Meppelerweg tot na de 'groene brug' Balkbrug centrum. Ommerweg, bij fietsknooppunt 15, rechtsaf. Molentip: op elke zaterdag van 10 tot 16 uur mogelijkheid om Korenmolen de Star, De Omloop 16 te bezoeken. Route, volg de oranje stippellijn!

  • parkeerplaats

    MFC 't Trefpunt (P)

  • horeca

    Lunchroom bakkerij Oegema

    Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

    Recente openingstijden
  • fietsknooppunt

    15

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Korenmolen de Star

    Molenaarsbloem & cupcakes

    Recept voor 12/16 vormpjes. 125 gr. bloem, 125 gr. boter, 100 gr. suiker, 2 eitjes, geraspte schil van 1/2 citroen en/of 1 pakje vanillesuiker, snufje zout. Neem gekleurde cupcake vormpjes, ingrediënten op kamertemperatuur, baktijd 25 min., bakplaat midden in 180 graden voorverwarmde oven.

    Beboter vormpjes, bestrooi met poedersuiker. Roer 10 min. in grote kom de boter zacht, voeg suiker, vanillesuiker met zout toe. Dan één voor een ei met houten lepel tot een glad beslag en de bloem erdoor. Vormpjes 2/3 vullen en zet op bakplaat, bak ze goudbruin. Afkoelen en smullen maar...

    De Star & Het Magazijn

    De achtkantige Korenmolen De Star staat circa 100m buiten het dorp zodat hij veel wind kan vangen voor het malen van het graan. Op de begane grond is een stukje geschiedenis van de Star en het Magazijn. Het winkeltje met bakproducten is in Het Magazijn. Beiden zijn industriële monumenten.

    Bovenste foto: Balkbrug centrum 'toen' (archief HVA) met het kanaal 'De Dedemsvaart' en beeldbepalende ophaalbrug. Korenmolen de Star en het Magazijn zijn in de jaren 70 vorige eeuw verhuisd naar de huidige locatie (middelste foto) aan De Omloop 16 in Balkbrug.

    Molennieuwtjes over De Star Filmpje over Molen De Star

    Openingstijden molen veranderd: nu op elke zaterdag (10 tot 16uur) en als de wieken draaien!

    Natuurbeheer van het landschap

    Een aantal weide-/bospercelen (geel gemarkeerd op de kaart) nabij de molen staan onder beheer van Landschap Overijssel. Deze oergronden weerspiegelen de rijkdom van toen aan natuur; idyllisch gelegen veenplassen maar ook de zogeheten broekbosjes.

    Natuurbeheer in het Reestdal
  • instructie

    Boerderijwinkel bezoeken?

    Boerderijwinkel 'Vlees uut 't Veld" bezoeken? (Volg de oranje lijn tot op het erf van de boerderij.) Openingstijden: op vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Streekwinkel Uut 't Veld

    Echt boerderijvlees

    De familie Emmink runt deze boerderij die tussen de Staatsbossen en het Reestdal in ligt. Ze houden zich bezig met het fokken van het Franse vleesras Blonde d’Aquitaine. Het zijn mooie, elegante dieren met een zeer constante vleeskwaliteit.

    Vleeskoe 'Blonde d’Aquitaine'

    Dit koeienras loopt bijna jaarrond buiten, alleen in de winter gaan ze op stal. Bij Emmink zijn de dieren op de boerderij gehuisvest in ruime hokken met stro. De voeding van de dieren wordt door hunzelf verbouwd en aangevuld met krachtvoer.

    Boerderijwinkel

    Kom gerust even kijken op het erf tijdens de openingstijden van de boerderijwinkel. Dit is op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17 uur. De slogan van dit bedrijf is: 'Uut 't Veld Boerderijvlees, u proeft gewoon het goede leven'.

    Lees meer
  • fietsknooppunt

    35

  • fietsknooppunt

    35

  • 6
    Bezienswaardigheid

    De Vier Bergen

    De Vier Bergen

    Vroeger toen dit gebied (Staatsbossen) nog als 'woeste' gronden werd aangeduid, was duidelijk het heuvelachtige, moerassige terrein te herkennen aan vier in het oog springende heuvels. zogeheten 'Horsten' dat 'hoogte' betekent. Op die hoogten zie je nog steeds hagelwit stuifzand (foto).

    Boswachterij Staphorst nu
  • fietsknooppunt

    88

  • fietsknooppunt

    88

  • 7
    Bezienswaardigheid

    De Zwarte Venen

    Meters dik veen, maar ...

    Ondanks de uitgestrektheid van de veengebieden in de gemeente Staphorst is het rond IJhorst nergens tot grote turfwinning gekomen. Wel kon men een goede boterham verdiend worden met het houden van vee op de vette weilanden langs de Reest. Men won wel turf, maar alleen voor eigen gebruik.

    Turfwinning en meertjes

    De turf werd gewonnen in zogeheten veenputten die, nadat het veen verdwenen was, volliepen met water. Op die manier ontstond niet alleen het inktzwarte ven de 'Zwarte Venen' maar ook de Ganzeplas en enkele andere kleine meertjes in dit unieke gebied. Zomers aan de waterkant, de weidebeekjuffer.

    Lees meer over de 'juffers'
  • fietsknooppunt

    87

  • fietsknooppunt

    86

  • instructie

    Halfweg tot 'de Wijk'

    Rij na Het Vergulde Ros de klinkerweg naar rechts op. Na de brug over de Reest rechtuit langs het tolhek over landgoed Dickninge. Op kruising de oude oprijlaan (asfaltweg) naar links uitrijden. Fietspad: bij fietsknooppunt 80 rechtsaf. Volg de bordjes 89 tot 'De Wieker Meule' in het dorp 'de Wijk'.

  • fietsknooppunt

    80

  • horeca

    Grand café, pizzeria Mulino

    Grand café, pizzeria Mulino (D' Olde Baank) voor o.a. koffie, thee, ijs en lunch. Geopend van maandag t/m zondag vanaf 12 uur.

    Grand café, pizzeria Mulino
  • parkeerplaats

    Dorpsstraat, de Wijk (P)

  • 8
    Bezienswaardigheid

    De Wieker Meule, pompoencake

    Herfst, maak eens dit recept

    Mmm, verwen jezelf eens in de herfst met dit heerlijke baksel van molenmeel. Je kunt, naast het gebruik van een pompoen, ook verschillende zaden, nootjes, en een zuivelproduct toevoegen. Klik op de link voor het recept waarin ook vele variaties aan pompoencake staan vermeld.

    Suikervrije pompoencake

    De Wieker Meule

    Op elke zaterdag, vanaf 13 uur, is het mogelijk om De Wieker Meule aan de Dorpsstraat in 'de Wijk' te bezoeken.

    Over de Nederlandse molens
  • instructie

    Bezoek Het Hemels Uitzicht

    Een bezoek aan het "Hemels Uitzicht', mis dit niet. Ga rechts langs de kerk naar het pleintje met informatiepanelen van Landschap Overijssel. Lees de historie over 't Reestdal of beluister het volksverhaal. Trap rustig op het pedaal.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Het Hemels uitzicht

    'Het Hemels' uitzicht

    Neem plaats op het bankje en geniet van het prachtige uitzicht op het grensriviertje de Reest en over het Reestdal. Het nest op de hoge paal geeft zicht op de opgroeiende ooievaars vanaf het voorjaar. Trap rustig op de pedalen van de praatpaal en hoor alles over de unieke historie van deze plek.

    Video Levend Reestdal

    Als je naar de andere kant kijkt, zie je het prachtige kerkje van IJhorst met een losstaande klokkenstoel. Op deze plek staat al eeuwenlang een kerk. Voor 1400 was het een houten kerk. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1823. In de Wijk is geen kerk; men kerkte daarom in IJhorst.

    Aalstal of fuik

    Aan zo'n mooie plek kleeft een mooi verhaal. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een zogenaamde 'aalstal' (fuik) in de Reest. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd (foto) en een nieuwe functie gegeven. Klik op de link.

    Bevloeiing en 'het schut'

    De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.

  • fietsknooppunt

    89

  • fietsknooppunt

    81

  • parkeerplaats

    Parkeren langs Heerenweg

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Tourist Info & streekwinkel

    KroKo MultiPunt VVV & winkel

    Is de streekwinkel en Tourist Info 'Het Reestdal' niet geopend, je mag altijd aanbellen. Het openbaar toilet (inworp 50 eurocent) is altijd bereikbaar. Zo ook oplaadpunt E-bike. Bezitter elektrische auto: Er staat een oplaadpunt voor twee auto's aan de parkeerstrook Heerenweg IJhorst.

    KroKo MultiPunt IJhorst

    Kruidkoek met Reestdalzuivel

    Hoe leuk is dit? Zelf een kruidkoek met ingrediënten (molenmeel en zuivel) uit het Reestdal maken. In deze streekwinkel is een kant en klare samenstelling te koop en wordt, als je erom vraagt, feestelijk ingepakt om als kadootje weg te geven.

  • instructie

    Veldhuisweg, sla rechtsaf

    Rij naar rechts Veldhuisweg uit. Sla linksaf en volg, verderop op de Hoofdweg, het fietsbordje 37 richting Bloemberg.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Wijnbarn de Reestlandhoeve

    Proef eens dit recept

    Aardbeienvinaigrette met Buffel mozzarella! Was 250 gram aardbeien en halveer ze in een kom. Schep om met 2 el balsamicoazijn, 5 el olijfolie (extra vierge). Marineer 10 minuten. Hussel de rucola met handvol blaadjes basilicum. Drapeer dit over 4 borden.

    Snijd dan de Buffelmozzarella (Vechtdalproduct) in plakjes, leg dit over de sla. Schep de aardbeien en dressing erover. Strooi 2 el kappertjes erover. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over alle producten. Ook lekker met gedroogde rauwe ham. Bereidingstijd circa 20 minuten. Laat het u smaken.

    Kies bij dit overheerlijke recept één van de hedendaagse Reestlander wijnen (open de link). Meer weten, vraag advies tijdens uw bezoek in de Wijnbarn waar ook koffie, thee of fris te verkrijgen is.

    De hedendaagse wijnen

    Reestlandhoeve I Wijngoed

    De Reestlandhoeve is een wijngaard gelegen in het Reestdal op de grens van Overijssel en Drenthe, met uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem. De druiven worden biologisch geteeld. Dit geeft de wijnen een geheel eigen smaak en bouquet.

    Video De Reestlandhoeve

    Bekroonde wijnen

    De Reestlander wijnen (foto uit het jaar 2015) worden internationaal zeer gewaardeerd. Reestlander wijnen vallen geregeld in de prijzen bij AWC Vienna.

    Zorgboerderij en biogroenten

    Participeren, Groeien en Ontwikkelen... Wijngoed de Reestlandhoeve, bekend om zijn Reestlander wijnen, biedt als zorghoeve een bijzonder concept van dagbesteding en ambulante begeleiding. In het jaar 2016 zijn we gestart met een biogroententuin. Hedendaags voor eigen (zorg)gebruik.

    Zorgboeren & Wijngoed
  • 12
    Bezienswaardigheid

    Zuivelboerderij De Waard

    Zuivelboerderij De Waard

    Op Zuivelboerderij de Waard wordt boerenzuivel gemaakt. Om de lekkerste melk bij elkaar te grazen, lopen de koeien een groot deel van het jaar in de wei. En daardoor proef je het Reestdal in de zuivel. Openingstijden winkel: vrijdag 13.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur.

    Zuivelboerderij De Waard

    Boerenkaas en Reestlanderwijn

    Boerenkaas en wijn uit het Reestdal, twee heerlijke streekproducten die uitmuntend met elkaar te combineren zijn.

    Hooiberg, informatiehut

    Op het erf, links van de grote schuur, staat een hooiberg waar binnen veel te lezen is over het boerenleven en de natuurlijke zuivel uit het Reestdal.

    Blij in de wei

    Echt een bijzondere (koe)belevenis in het voorjaar is de traditionele 'koeiendans' bij Zuivelboerderij De Waard. Op die dag worden er tevens voor het hele gezin, rond het thema 'Blij in de wei', allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Het Reestdal op z'n smalst

    Bloeiende hooilanden

    Sta even stil op de grensbrug tussen Overijssel en Drenthe! Tussen twee wegen meandert de kabbelende, sterk meanderende hoogveenbeek de Reest door de zogeheten (natte) hooilanden. In het voorjaar een tapijt van bloeiende gele dotterbloemen richting de buurtschappen Pieperij en De Stapel (Dr).

    Vroege Vogels: video Reestdal

    De Stapel: Ommetje 't Ende

    Dit authentiek natuurgebied ook eens per voet beleven? Bekijk de mogelijkheden op het Drentse wandelnetwerkbord bij tegenover Restaurant Poortman. Het Drentse Landschap laat de wandelaar, d.m.v. een markering (houten paal met paarse kop) 'Het Reestdal' ontdekken tijdens een kort ommetje.

    Ommetje 't Ende (open link)
  • fietsknooppunt

    37

  • fietsknooppunt

    98

  • fietsknooppunt

    73

  • instructie

    Burg. Tonckenstraat, rechtsaf

    Volg de Burgemeester Tonckenstraat naar rechts lang aspergekwekerij Weiland. Lees bij museum De Wemme, op de kruising, instructie (i) 'bezoek Zuidwolde'.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Aspergeteelt Zuidwolde

    Aspergeseizoen in het voorjaar

    Kwekerij Weiland is een (asperge)kwekerij net buiten Zuidwolde (Dr). Vanaf 2000 houdt Kwekerij Weiland zich bezig met het kweken van pioenrozen en sinds 2012 ook actief met het kweken van ‘het witte goud’. Klik op hun link voor meer informatie.

    Kwekerij Weiland in Zuidwolde

    Doorgeschoten asperges, recept

    Wat te doen met doorgeschoten asperges? Niet weggooien maar maak er, na het schillen, een heerlijke aspergesoep van. De routemaker bakte daarbij een volkoren speltmeel broodje. Het meel is te koop bij één van de molens in het Reestdal. En dan, smullen maar... Klik op de link.

    Variaties in aspergesoep
  • instructie

    Bezoek Zuidwolde (oranje lijn)

    Volg de oranje stippellijn richting fietsknooppunt 62. Ga bij de 'Vlindertuin' rechtsaf. Rij over 'De Vennen' naar fietsknooppunt 11. Naar rechts over de Hoofdstraat langs 'De Boerenstreek' tot Molenstraat. Naar rechts langs 'De Meule van Wassens' en volg Burg. Tonckentraat tot museum De Wemme.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Vlindertuin Zuidwolde

    Vlindertuin

    In deze, vrij toegankelijke, tuin staan veel bloemen en heesters speciaal voor vlinders en rupsen. Bij het bijenhotel is veel informatie over wilde bijen te vinden. Stap eens af en maak een ommetje door deze prachtige tuin.

    Vlindertuin Zuidwolde
  • fietsknooppunt

    11

  • 16
    Bezienswaardigheid

    De Boerenstreek: Streekwinkel

    Winkel 'De Boerenstreek'

    Zuidwolde heeft zijn eigen speciaal winkel met alleen maar streekproducten, De Boerenstreek. Een winkel met een mooi assortiment. Flinkert Boerenkaas, zuivel, groente & fruit, eieren, noten, honing, koolzaadolie en rund-, kip- en varkensvlees. Klik op de link.

    De Boerenstreek

    Om te smullen, groentesalade

    Wanneer de winkel 'De Boerenstreek' geopend is kun je met een ruime keuze aan producten van de grond een gezonde groentesalade maken. Tip: gebruik verschillende slasoorten, komkommer, tomaat, courget, verse kruiden, paprika, komkommerkruid (blauw bloemetje) en de bloem van Oost-Indische kers.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Meule van Wassens, broodjes

    De Meule van Wassens

    In het Reestdal, tussen Nolde en Zuidwolde, wordt graan verbouwd, Wanneer De Meule van Wassens in Zuidwolde is geopend, kun je meerdere soorten molenmeel verkrijgen voor het bakken van je eigen brood. Klik op de link voor de recente openingstijden.

    De Meule van Wassens

    Zelf broodjes bakken

    Een leuke bezigheid om thuis met (klein) kinderen te ondernemen. Tref wel een goede voorbereiding, want meel kan ook stuiven wanneer ermee gefreubeld wordt. Je kunt er naar wens ook kruiden en/of zaden aan toevoegen. Open de link.

    Kleine broodjes bakken
  • 18
    Bezienswaardigheid

    Museum De Wemme

    Streekmuseum de Wemme.

    Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum 'De Wemme' ligt aan de rand van het dorp Zuidwolde. Elk jaar stelt men een nieuwe expositie samen die verband houdt met de plaats waar het museum staat, het platteland van Zuidwest Drenthe. In de boomgaard komt ieder jaar een nieuwe beeldenexpositie.

    Museum De Wemme (open link)
  • 19
    Bezienswaardigheid

    Esbosjes Zuidwolde & Koolzaad

    Esbosjes Zuidwolde

    Bazuineresch: tot het reservaat behoren de vele verspreid liggende esbosjes op de stuwwal van Zuidwolde, bij Ten Arlo, Veeningen, Drogt, Bazuin en Nolde. Voor 1900 werd er op de plek van deze bosjes graan verbouwd. Door fosfaatgebrek (‘ziekte der essen’) produceerden de esjes nog nauwelijks.

    Lees meer

    Daarom werden delen met eikenhakhout bebost. Behalve veel van deze bosjes in de provincie Drenthe, behoren ook enkele bloemrijke graanakkers tot het eigendom van Het Drentse Landschap. Hedendaags is het zomers een feestje om over de Bazuineresch te fietsen!

    Is het koolzaad of raapzaad?
  • fietsknooppunt

    64

  • fietsknooppunt

    65

  • horeca

    Rustpunt 'Atelier de Klomp'

    Paardelanden 15 (Dr): ‘De Klomp’ biedt meer dan alleen een atelier of bed en breakfast. Vanaf april t/m oktober is ook het Rustpunt (selfservice met prijslijst) geopend.

    Rustpunt en B&B de Klomp
  • fietsknooppunt

    27

  • instructie

    Sla linksaf, Schrapveen.

    Sla linksaf. Volg klinkerweg tot voor Schrapveen 24. Naar rechts het (gras)fietspad op dat met een aantal bochten in het buurtschap Den Oosterhuis eindigt. Op de T-splitsing asfaltweg naar rechts volgen tot fietsknooppunt 16. Vervolg het fietsnetwerk.

  • fietsknooppunt

    16

  • fietsknooppunt

    17

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Beheer natuurgebieden

    Het Drentse Landschap

    Landschap Overijssel deelt het beheer van het unieke beekdallandschap 'Het Reestdal' met Het Drentse Landschap. Links van de weg ligt 'De Wildenberg'. Een afwisselend natuurgebied met boerderijen, hooilanden, akkertjes, heide, bos, een ven en natuurlijk, het grensriviertje de Reest.

    Twee natuurreservaten (Dr)

    Rechts van de weg ligt Het Meeuwenven, een groot ven met een duidelijke ringwal die wel gedeeltelijk is afgegraven. Daarnaast ligt De Takkenhoogte, een met eikenbos begroeide verhoging die als rivierduin is ontstaan in de warme periode voor de laatste ijstijd.

    Samenvoeging natuurreservaten
  • 21
    Bezienswaardigheid

    Beheerboerderij 'De Pieperij'

    Wat is een 'potstal'?

    Op beheerboerderij De Pieperij worden Limousin-runderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

    De eeuwenoude kringloop...

    In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

    Potstal in Drenthe (open link)

    In de zomermaanden grazen de vleeskoeien van Het Drentse Landschap op de weidegronden in het natuurgebied Takkenhoogte en de buurtschap Rabbinge. Bij beheerboerderij de Pieperij wordt ook vlees verkocht van het Drents Landschap. Op elke eerste zaterdag van de maand kraampjes op het erf.

    Vlees van het landschap (link)

    Zomers Rustpunt in kapschuur

    In de kapschuur is een zogeheten Rustpunt (selfservice, prijslijst aanwezig) met een zomers terras op het boerenerf. Geopend vanaf april tot 1 oktober. Open de link.

    Boerderijrustpunt Pieperij
  • fietsknooppunt

    90

  • fietsknooppunt

    99

  • 22
    Bezienswaardigheid

    Boerenerven

    Boerenerven

    In 2009 zijn in het kader van het project 'Erven in het Reestdal' 35 boerenerven van streekeigen plantmateriaal voorzien. Doel van dit project is het qua inrichting en beplanting inpassen van erven in het omliggende landschap.

    Aan de Overijsselse kant zijn op 16 erven windsingels, fruitbomen, hagen, erfbomen, laanbomen en erfbosjes hersteld of aangeplant. Met het vervolg project 'Streekeigen huis en erf' worden nog veel andere boerderijen en erven opgeknapt.

    Lees meer...

Reestdalgroep: routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!