Stem van de kalende, eenzame houtwal

Houtwal, slecht onderhouden. Foto: Ruud Ploeg

Als de Twentse houtwal kon spreken, wat zou die dan zeggen?

Geschreven door: Eibert Jongsma

‘Ik word een beetje kaal tussen de haren, met hier en daar nog zo’n lange pluk.’ Doelend op de vele houtwallen die heden ten dage zijn vervallen tot simpele bomenrijen. ‘Niks geen volle haardos meer met mooie struiken en een bloeiende kruidlaag.’

‘En ik sta hier ook een beetje allenig.’ Zijn ‘buurhoutwallen’ zijn veelal verdwenen, de meeste overleden, een enkele verhuist. Zijn nieuwe buren hebben het niet zo op zijn schaduw, een 20 hectare groot zonnepark.

‘Ook mijn gasten laten het afweten. De koek is op en het bed is doorgezakt. Patrijzen komen al niet vaak meer langs, maar ook de steenuiltjes en de muizen laten het afweten.’ Maar ja, de houtwal biedt ook niet veel voedsel en beschutting meer.

Wat kan de Twentse houtwal nu doen om weer die typische, gastvrije en veilige Twentse plek te zijn voor vele planten, dieren en mensen?

Hij heeft een goede knipbeurt nodig en wellicht wat haarimplantaat, kortom een flinke opknapbeurt. De agrariër op wiens grond hij mag staan, zou het best vinden. Maar wie gaat dat betalen? En hoe voorkom je dat hij nog meer rare grote buren krijgt of dat de laatste oude buurhoutwallen verdwijnen.

De Twentse houtwal zou eens flink met zijn takken op tafel moeten slaan. Goed boos worden!

Maar de Twentse houtwal kan niet praten. Hij moet maar op de mensen vertrouwen dat ze het beste met hem voor hebben. De meeste Tukkers hebben dat ook wel, maar ja hoe gaat de Twentse houtwal dat merken? Wij moeten opkomen voor de Twents houtwal en zijn soortgenoten in de rest van de provincie!

De Twentse houtwal heeft geen stem, dus daarom aan een ieder de oproep: stem voor de Twentse houtwallen en zijn soortgenoten! Ze geven je er veel voor terug: een mooi landschap, een plek voor de planten en dieren, ze vangen fijnstof en CO2 voor ons af en het geeft ontspannend gevoel om de houtwallen te zien! Houtwallen zijn ons thuis. Stem dus voor de houtwal!

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?