Baanbrekend Landschap

“Ik voel mij weer gelukkiger” - quote deelnemer

In het project Baanbrekend Landschap krijgen mensen met een uitkering de kans om opnieuw werkritme op te doen en zich te ontwikkelen naar een duurzame baan. De deelnemers werken onder begeleiding van een voorman, vier dagen per week in het Twentse landschap met onderhoud en beheerwerkzaamheden. Werken in de natuur vermindert stress, en lijf en leden komen weer in beweging. Baanbrekend landschap is een samenwerkingsproject van Landschap Overijssel, Groeipunt en Twentse gemeenten. Op dit moment is er een ploeg actief in de gemeente Wierden-Hof van Twente.

Passie en ambitie
Tijdens het traject van gemiddeld een halfjaar waarin de deelnemers actief werken in het landschap, worden zij gecoacht op hun werknemersvaardigheden, hun houding en gedrag. Wat goed is wordt vergroot en wat beter kan wordt sterker. De deelnemers worden uitgedaagd om hun passie en ambitie helder te krijgen, ongeacht de branche waar hun ambitie ligt. We zoeken met elkaar de parels in de mensen die we kunnen laten glimmen. Want heb je je passie gevonden dan ontstaat betrokkenheid en gedrevenheid en wordt de kans op duurzaam werk vele malen groter. Dit project wordt financieel gesteund door de provincie Overijssel.

“Goed om de spiegel eens voor gehouden te krijgen. Het maakt me sterker.”
Deelnemer Baanbrekend Landschap

Goede start op de arbeidsmarkt

De uitstroom naar werk vanuit Baanbrekend Landschap is zeer breed; van groenwerk tot techniek en van de bouw tot ICT. Uitgangspunt is, dat als de deelnemer zijn hart volgt, hij of zij de plaats vindt waar je tot bloei komt. Dit leidt tot gemotiveerde en betrokken werknemers die weten wat zij willen en doen wat ze zeggen. Bedrijven die een deelnemer uit Baanbrekend Landschap in dienst nemen, krijgen een medewerker die klaar is voor de arbeidsmarkt en weet wat er van hem of haar verwacht wordt in een arbeidsrelatie. Zo creëert Baanbrekend landschap met de gemeenten en de Twentse bedrijven een win-win-win situatie. Het Twentse landschap wordt fraaier, mensen krijgen een nieuwe kans en het Twentse bedrijfsleven krijgt gemotiveerde werknemers!

Interview met deelnemers Xavier en Ielse

Wat heeft BBL jou persoonlijk geboden?

Xavier: "Ritme en structuur."

Ielse: "Nuttige tijdsinvulling met de kans en de mogelijkheid om je zelf te ontwikkelen. Het zijn mensen die met je mee willen denken en je verder op weg willen helpen."

Als je nu met 4 maanden geleden vergelijkt, wat zijn voor jou dan de persoonlijke verschillen?

Ielse: "Het heeft mij een doel gegeven om weer ergens naar toe te werken. Ik heb iets ontdekt waar ik toekomst in zie. Zowel de groene sector waar ik verder in wil als in mij zelf, want ik heb nu de keus gemaakt om meer voor mezelf te kiezen en mijn eigen keuzes te volgen."

Xavier: "Het heeft mij minder stress opgeleverd en ik voel mij beter in mijn vel zitten doordat er aandacht was voor mij verhaal dat me jaren in de weg heeft gezeten en dat mijn dagelijks functioneren bepaalde."

Wat heb jij in je zelf ontdekt voor wat betreft werk in de toekomst?

Xavier: "Ik heb ontdekt dat ik meer kan dan ik dacht. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid wat mij meer vertrouwen geeft om werk te krijgen. Ik ben nu zelfs actief op zoek naar werk en vraag er gewoon om."

Ielse: "De richting waarin ik verder wil. Voor mij is Groen een passie gevonden die er al was maar niet naar boven kwam. Ik ben blij dat ik er nu ruimte aan kan geven en hem kan volgen."

Aan het eind van de dag ben ik moe van het werk maar ik heb dan nog energie en doe ook thuis nog van alles.
Deelnemer na 1,5 week Baanbrekend landschap