Bij erfgoed denken we vaak aan oude, door mensenhanden gemaakte voorwerpen of gebouwen. Echter een deel van ons erfgoed is niet gevormd door de mens, maar door de natuur. Denk aan de sporen die ijs, wind en water in onze bodem hebben achtergelaten gedurende miljoenen jaren. Die sporen noemen we 'aardkundige elementen' of 'waarden'.

Aardkundige waarden

Aardkundige elementen vertellen iets over de natuurlijke ontstaanswijze van het landschap. Je kunt ze aflezen aan de bodemopbouw en de vormen in het land, denk aan beekdalen, stuwwallen en stuifzandgebieden. Naar dit soort erfgoed is nog relatief weinig onderzoek gedaan. Ook is er nog weinig besef van waarde. Smeltwaterdalen, pingoruïnes, kwelstromen; waar ze vroeger bepalend waren voor het landschap, raken ze nu in vergetelheid. Via het project ‘aardkundige waarden’ wil Landschap Overijssel hier verandering in brengen.

Aardkundig erfgoed in Overijssel

In Overijssel zijn nog allerlei aardkundige fenomenen zichtbaar. In het zuiden zie je bijvoorbeeld drie stuwwal-complexen (Holten-Nijverdal, Lemeler-Archemerberg, Luttenberg), bij rivieren als de Vecht en IJssel vind je verschillende rivierzandafzettingen en hoogveenrestanten zijn er gelukkig ook nog bij Engbertdijkse Venen en Haaksbergerveen. We hebben hieronder een aantal nog zichtbare aardkundige waarden in Overijssel voor je op een rij gezet: