Als partner van de Loterij heeft LandschappenNL 13,5 miljoen euro ontvangen voor natuur en landschap in alle provincies. De provinciale Landschappen en provinciale Landschapsbeheerorganisaties zetten dit geld in om natuur, landschap en erfgoed voor nu en in de toekomst te behouden en beleefbaar te maken.

Dankbaar voor deze bijdrage

De provinciale Landschappen en stichtingen Landschapsbeheer zijn de Postcode Loterij en haar deelnemers zeer dankbaar voor deze bijdrage. Het stelt hen in staat natuur aan te kopen, in te richten en te beheren. De Landschapsbeheerorganisaties kunnen met deze bijdrage het Nederlandse landschap behouden door onder meer ruim 58.000 groene vrijwilligers professioneel te ondersteunen met kennis, kunde en materieel.

Landelijke projecten

Het voortbestaan van de nationale flora wordt veiliggesteld, dankzij de steun van de Postcode Loterij voor het project ‘het Levend Archief’. Dankzij een bijdrage van ruim 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gaan we aan de slag met het vullen van de Nationale Zadencollectie van alle in ons land bedreigde planten. LandschappenNL en Stichting Het Levend Archief slaan de handen ineen voor het bouwen van een ‘back-up van de natuur’. Het behouden en herstellen van inheemse flora is cruciaal voor een duurzame toekomst. Nederland zit midden in een biodiversiteitcrisis. Een op de drie inheemse plantensoorten staat op dit moment op de Rode Lijst van bedreigde planten, zeventig soorten staan op het punt van verdwijnen. Als er nu niet wordt ingegrepen, dan gaan soorten voorgoed verloren voor Nederland. Plantenzaden kunnen overleven als ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Het Levend Archief bouwt aan de verzameling van zaden van al onze inheemse en bedreigde planten. Een selectie van deze bijzondere soorten krijgt weer een plek in de provinciale natuur. Met twaalf iconische plantensoorten in de hoofdrol, in elke provincie één, wordt het belang van het voortbestaan van álle inheemse soorten gedeeld met een breed publiek. De provinciale Landschappen intensiveren het herstel van de leefomgeving van inheemse plaatsgebonden soorten.

Plan Boom

Het project Plan Boom staat voor de aanplant van 10 miljoen bomen. Dit draagt bij aan een gezonder leefklimaat, herstel van natuur en ook aan een karakteristiek landschap door het terugbrengen van verdwenen landschapselementen als houtwallen en wilgen rijen. Onder het maaiveld draait om de basis van biodiversiteit het bodemleven. Door de kwaliteit in beeld te brengen wordt een herwaardering van de bodem in beeld gebracht en met als einddoel een verbeterd bodembeheer.