Project

Streekeigen Landbouw

Boerderij - Landgoed Beerze
Boerderij - Landgoed Beerze  Foto Bertus Webbink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Landschap Overijssel wil graag een bijdrage leveren aan de discussie rond biodiversiteit en streekeigen landschap in relatie tot agrarische bedrijfsvoering. Niet met pasklare antwoorden, maar vanuit kennis van het historische landschap en de ontwikkeling daarvan. Binnen het project Streekeigen Landbouw is een portret gemaakt van zeven agrarische bedrijven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel; van ontstaansgeschiedenis tot en met mogelijke toekomstige doorontwikkeling.

Aanpak

Samen met zeven agrarische bedrijven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel, brengen we streekeigen landbouw in beeld en halen we herinneringen en verhalen op via interviews en korte filmpjes. Met de kennis van het verleden hopen we inspiratie te bieden voor toekomstige plannen op en rondom het erf, waarbij ondersteuning van veldadviseurs en erfgoeddeskundigen van Landschap Overijssel mogelijk is.

Herstel landschapselementen

Via archiefonderzoek en interviews is historische kennis en informatie opgehaald over de erven. Aan de hand van die gegevens zijn erfschetsen gemaakt met daarop kansen voor de aanleg of het herstel van streekeigen landschapselementen. Ook is gekeken naar mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten. Volgende stap is het uitvoeringsplan.

Minikronieken

Een bijzonder onderdeel van het project zijn de 'minikronieken'; vrijwilligers hebben onder begeleiding van stichting Rakonto korte documentairefilms gemaakt over de zeven deelnemende boerenerven. De vrijwilligers gingen in gesprek met de agrariërs over de ontwikkeling van het boerenbedrijf door de eeuwen heen en over de vraag hoe de volgende generatie het bedrijf in de toekomst ziet. De resultaten vind je hieronder!

Erf de Rökker, boer Henk & hulpboeren
Erf de Rökker, boer Henk & hulpboeren  Foto Clifton Buitink
Erf de Rökker, Henk Kiewik
Erf de Rökker, Henk Kiewik  Foto Cecile Bögels
Beekdallandschap Twente
Beekdallandschap Twente  Foto Erfgoed Bossem
Stefanie Bos filmt erf Kleinlangevelsloo (Raalte)
Stefanie Bos filmt erf Kleinlangevelsloo (Raalte)  Foto Project 'Streekeigen Landbouw'
Tienes Bouwman filmt op Erf1 (Kampereiland)
Tienes Bouwman filmt op Erf1 (Kampereiland)  Foto Project 'Streekeigen Landbouw'
Henny de Joode filmt erf Menkveld (Olst)
Henny de Joode filmt erf Menkveld (Olst)  Foto Project 'Streekeigen Landbouw'

Erven

De deelnemende erven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel:

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!