Landschap Overijssel wil graag een bijdrage leveren aan de discussie rond biodiversiteit en streekeigen landschap in relatie tot agrarische bedrijfsvoering. Niet met pasklare antwoorden, maar vanuit kennis van het historische landschap en de ontwikkeling daarvan. Binnen het project Streekeigen Landbouw is een portret gemaakt van zeven agrarische bedrijven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel; van ontstaansgeschiedenis tot en met mogelijke toekomstige doorontwikkeling.
Aanpak
Samen met zeven agrarische bedrijven in de zeven natuurlijke landschappen van Overijssel, brengen we streekeigen landbouw in beeld en halen we herinneringen en verhalen op via interviews en korte filmpjes. Met de kennis van het verleden hopen we inspiratie te bieden voor toekomstige plannen op en rondom het erf, waarbij ondersteuning van veldadviseurs en erfgoeddeskundigen van Landschap Overijssel mogelijk is.
Herstel landschapselementen
Via archiefonderzoek en interviews is historische kennis en informatie opgehaald over de erven. Aan de hand van die gegevens zijn erfschetsen gemaakt met daarop kansen voor de aanleg of het herstel van streekeigen landschapselementen. Ook is gekeken naar mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten. Volgende stap is het uitvoeringsplan.
Minikronieken
Een bijzonder onderdeel van het project zijn de 'minikronieken'; vrijwilligers hebben onder begeleiding van stichting Rakonto korte documentairefilms gemaakt over de zeven deelnemende boerenerven. De vrijwilligers gingen in gesprek met de agrariërs over de ontwikkeling van het boerenbedrijf door de eeuwen heen en over de vraag hoe de volgende generatie het bedrijf in de toekomst ziet. De resultaten vind je hieronder!