Verhalen van het landschap!

Schaatsen op de molenkolk bij de watermolen van Frans in 1979

Of je nu van de zandgronden in Twente komt, van het veen nabij Staphorst, of uit de oude polder Mastenbroek: De grond waar je geboren bent, het landschap waar je huis jarenlang heeft gestaan, of daar waar bijzondere herinneringen liggen bepaalt waar je je thuis voelt. In deze tijd van globalisering is het gevoel van je ergens thuis voelen steeds sterker geworden. Juist door de geschiedenis van het landschap te vertellen geef je context voor het heden. Het verhaal en jouw verhaal van het landschap!

Met "het verhaal van het landschap" willen we het verhaal van de landschappen van Overijssel vertellen en beleefbaar maken.

En dat willen we samen doen met vrijwilliggers. Op dit moment hebben we twee projecten lopen waarbij we samen met jou verhalen ophalen van het landschap en deze ook verder vertellen.

Daarnaast willen we uitvoering geven aan onze erfgoedvisie waarbij we in bredere zin onderzoek willen doen naar de ontwikkeling door de tijd en bijpassende verhalen van het Overijsselse landschap.

fresco in de Plaskerk in Raalte

De Plaskerk, landgoed Schoonheten en het Boetelerveld

Een prachtig en zichtbaar voorbeeld van een landschap dat zich ontwikkeld heeft door de eeuwen heen vind je in en bij Raalte. De aanleiding is de hoogst noodzakelijke conservatie van de unieke fresco's in de oude Plaskerk in Raalte. Deze zijn in de tijd van de reformatie in opdracht van de protestants geworden heren van Schoonheten witgekalkt (het bonnetje is er nog). Hoe het landschap in de buurt van het landgoed zich ontwikkelde laat zich vertellen.

Bekijk meer
Oude en nieuwe verkaveling 1955 bij Vriezenveen

Ruilverkaveling en wederopbouw

Een heel ander gebied vind je bij Vroomshoop en Vriezenveen, een gebied waar de ruilverkaveling plaats vond tijdens de wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men voorkomen dat er nogmaals honger kon ontstaan door voedselgebrek. Grote gebieden werden ontwikkeld tot grootschalige akkers. Bij de nieuw ontstane kavels werden zogenaamde werderopbouwboerderijen geplaatst. Het levert een prachtig tijdsbeeld op waarin je landschap ziet dat in het teken staat van effici├źnte voedselvoorziening. Een totaal ander beeld dan in de jaren voor de oorlog. Dit karakteristieke landschap is door de RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) aangewezen als gebied van nationaal belang. Inwoners herinneren zich de veranderingen.