Verhalen van het landschap!

Wederopbouw, foto familie Stahman

Of je nu van de zandgronden in Twente komt, van het veen nabij Staphorst, of uit de oude polder Mastenbroek: De grond waar je geboren bent, het landschap waar je huis jarenlang heeft gestaan, of daar waar bijzondere herinneringen liggen bepaalt waar je je thuis voelt. In deze tijd van globalisering is het gevoel van je ergens thuis voelen steeds sterker geworden. Juist door de geschiedenis van het landschap te vertellen geef je context voor het heden. Het verhaal en jouw verhaal van het landschap!

Met "het verhaal van het landschap" willen we het verhaal van de landschappen van Overijssel vertellen en beleefbaar maken.

In Vriezenveen en Vroomshoop, in de buurt van Raalte, en op verschillende andere plekken in Overijssel hebben we verhalen opgehaald en vertellen we deze middels routes, boekjes, tentoonstellingen en op andere manieren.

Beluister hieronder het verhaal van Hans Stahman die als jonge boerenzoon verhaalt over de jaren van de ruilverkaveling tijdens de wederopbouw. Het verhaal is opgetekend door Etha Elink, bewerkt door Lotty Nijhuis en wordt verteld door Josée van Olst.

Oude en nieuwe verkaveling 1955 bij Vriezenveen

Ruilverkaveling en wederopbouw

Bij Vroomshoop en Vriezenveen vind je een gebied waar de ruilverkaveling plaats vond tijdens de wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men voorkomen dat er nogmaals honger kon ontstaan door voedselgebrek. Grote gebieden werden ontwikkeld tot grootschalige akkers. Bij de nieuw ontstane kavels werden zogenaamde werderopbouwboerderijen geplaatst. Het levert een prachtig tijdsbeeld op waarin je landschap ziet dat in het teken staat van efficiƫnte voedselvoorziening. Een totaal ander beeld dan in de jaren voor de oorlog. Dit karakteristieke landschap is door de RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) aangewezen als gebied van nationaal belang. Inwoners herinneren zich de veranderingen. Bekijk de verhalen in de routes en beleef ze op de plekken zelf

Bekijk de routes
fresco in de Plaskerk in Raalte

De Plaskerk, landgoed Schoonheten en het Boetelerveld

Een prachtig en zichtbaar voorbeeld van een landschap dat zich ontwikkeld heeft door de eeuwen heen vind je in en bij Raalte. De aanleiding is de hoogst noodzakelijke conservatie van de unieke fresco's in de oude Plaskerk in Raalte. Deze zijn in de tijd van de reformatie in opdracht van de protestants geworden heren van Schoonheten witgekalkt (het bonnetje is er nog). Hoe het landschap in de buurt van het landgoed zich ontwikkelde laat zich vertellen.

Bekijk meer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?