Wierdense Veld

Een immens nat en zompig gebied tussen de Sallandse Heuvelrug en de lagere stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel.

Gebied

Vanaf de uitkijktoren achter de schaapskooi valt pas goed op hoe weids het landschap is. En dan te bedenken dat we maar over een klein stukje uitkijken van wat eens een hoog - veengebied was waarvan ook de Engbertdijksvenen deel uitmaakten. Een immens nat en zompig gebied tussen de Sallandse Heuvelrug en de lagere stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel.

Het Wierdense Veld is een gebied met levend hoogveen en is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert.

Het Wierdense Veld is zo bijzonder dat Europa het heeft aangewezen als Natura 2000. Vanwege haar rust, uitgestrektheid en bijzondere planten en dieren, is het Wierdense Veld en absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Veenmos

Buitengewoon Bijzonder Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een gebied met hoogveen. Hoogveen is een pakket van op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten voornamelijk veenmos. Het ontstaat doordat water niet kan wegzakken de grond in. Het Wierdense Veld is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert.

Lees meer

Werk aan de winkel

Het Wierdense Veld staat onder druk. De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Daarom gaan we het Wierdense Veld versterken. We maken het gebied weerbaarder voor de toekomst zodat de kwetsbare planten en dieren - denk hierbij zeker ook aan de insecten! - er kunnen blijven leven en wij ervan kunnen blijven genieten.

Lees meer over wat we gaan doen

Natura 2000 proces

Het Wierdense Veld is als laatste gebied aangewezen als Natura 2000. Daarom dat we bij dit gebied nog in de verkennende fase zitten. Momenteel worden de verkennende gesprekken met de agrarische ondernemers rondom het Wierdense Veld gevoerd. Na deze verkennende fase worden onderzoeken gevoerd om helder te krijgen welke maatregelen nodig zijn om het gebied te beschermen en weerbaarder te maken voor de toekomst.

Lees hier meer over hoe ver we zijn met Natura 2000

BuitenGewoon

Dit natuurgebied is een van de tien natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Dat we deze buitengewoon bijzondere natuur hebben in Overijssel, daar kun je trots op zijn! Elk gebied is (soms beperkt) toegankelijk voor publiek. Je kunt er heerlijk tot rust komen, ontspannen, bewegen en genieten.

Steun onze Regge actie!

Met de aanleg van kruidige kernen stimuleren we de biodiversiteit in het Reggedal én wordt het gebied door alle kleurrijke bloemen een lust voor het oog.