Wierdense Veld

Met haar 420 hectare groot was het ooit onderdeel van een immens groot en aaneengesloten hoogveengebied waar ook de Engbertsdijksvenen deel van uitmaakte.

Gebied

Vanaf de uitkijktoren achter de schaapskooi valt pas goed op hoe weids het landschap is. En dan te bedenken dat we maar over een klein stukje uitkijken van wat ooit een aaneengesloten veengebied was waarvan ook de Engbertdijksvenen deel uitmaakten. Een immens groot en zompig gebied tussen de Sallandse Heuvelrug en de lagere stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel.

Natura 2000-status
Het Wierdense Veld maakt, net als de overige hoogveenrestanten in Nederland, deel uit van een speciaal type hoogveen. Hoogvenen van de west-Europese laagvlakte langs de Atlantische kust. Vroeger waren grote delen van Nederland hiermee bedekt. Het belang van deze Nederlandse hoogvenen binnen Europa is erg groot. Daarom heeft het Wierdense Veld de Natura 2000-status gekregen.

Bestel nu gratis een unieke kaartenset van het Wierdense Veld!

Het Wierdense Veld is een natuurparel! Het heeft dan ook niet voor niets de Europese status Natura 2000 gekregen. Om het gebied te beschermen, hebben we in 2021 grootschalig natuurherstel uitgevoerd. Samen met de maatregelen die in de omgeving van het gebied worden genomen, beschermen we hiermee samen het gebied voor de toekomst. Zo kunnen de planten en dieren er blijven leven en kunnen wij ervan blijven genieten. Ter ere van het natuurherstel in het Wierdense Veld hebben we een kaartenset ontwikkeld. Ook hebben we een speciale laatste ‘nieuwsbrief’ gemaakt in de vorm van een magazine. In dit online magazine leest u van alles over het Wierdense Veld; van het werk dat we hebben uitgevoerd tot manieren om het hoogveenlandschap te beleven.

Bestel hier jouw kaartenset

Levend hoogveen

In het Wierdense Veld vind je levend hoogveen. Het veenlandschap vormt een leefomgeving voor specifieke plant- en diersoorten die de zure en natte omstandigheden nodig hebben. Denk aan lavendelhei, ronde zonnedauw, hoogveenglanslibel, heikikker en de gladde slang. Omdat het gebied nat en ontoegankelijk is, kunnen grondbroeders, zoals de kraanvogel en watersnip, er hun nesten uitbroeden. Vanwege haar rust, uitgestrektheid en bijzondere planten en dieren, is het Wierdense Veld en absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Natuurherstel
Het Wierdense Veld staat, net als alle andere veengebieden in Overijssel, zwaar onder druk. Het gebied verdroogt, waardoor het veen zal verdwijnen. Om dit tegen te gaan, hebben we de afgelopen periode natuurherstel uitgevoerd. We hebben ervoor gezorgd dat het water in het gebied wordt vastgehouden en niet meer wegloopt naar de zandige ondergrond. Hiermee beschermen we het veenlandschap met al haar bijzondere planten en dieren. Ook rondom het Wierdense Veld worden de aankomende jaren maatregelen genomen die met name te maken hebben met de grondwaterstand. In een gebiedsproces (getrokken door LTO Noord en de provincie Overijssel) wordt dit verder uitgewerkt en concreet gemaakt.

>> Bekijk in onderstaand filmpje wat we in het Wierdense Veld hebben gedaan aan natuurherstel.

Natura 2000 Natuurherstel

Het Wierdense Veld wordt bedreigd door verdroging. In het verleden is hier veen afgegraven. Hierdoor zijn lekken ontstaan in de ondoorlatende gliedelaag die zich onder het veen bevindt en liep het regenwater weg de zandige ondergrond in. Dit terwijl deze laag de functie heeft het water tegen te houden waardoor het veen dat erboven groeit nat en zompig kan blijven. Door de lekken in de gliedelaag verdroogde het veen. Daarom hebben we in het najaar van 2021 alle lekken (150!) in de bodemlaag gedicht. De aankomende periode worden ook in de omgeving van het natuurgebied maatregelen genomen om het watersysteem te verbeteren.

Lees meer over wat we hebben gedaan
Veenmos

Buitengewoon Bijzonder Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een gebied met hoogveen. Hoogveen is een pakket van op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten voornamelijk veenmos. Het ontstaat doordat water niet kan wegzakken de grond in. Het Wierdense Veld is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert.

Lees meer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?