Buitengewoon Bijzonder Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een gebied met hoogveen. Hoogveen is een pakket van op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten voornamelijk veenmos. Het ontstaat doordat water niet kan wegzakken de grond in. De overgangen tussen laag en hoog zorgen voor veel bijzondere planten en dieren. Tot in de jaren ’60 is er hier op kleinschalige manier turf gewonnen. Daar zie je nu nog her en der de veenputjes van als je dit buitengewoon bijzondere gebied verkent. Het Wierdense Veld is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert.

lavendelhei met groentje, fotograaf Jacob van der Weele

Lavendelhei

Lavendelhei is een dwergstruik, die behoort tot de heidefamilie. De plant wordt 10-50 cm hoog en heeft wortelstokken. Lavendelhei bloeit van april tot juni, soms tot de herfst. De vrucht is een kleine doosvrucht met veel zaden. De plant komt in levend hoogveen tussen het veenmos en langs heide vennen voor.

Gladde slang, fotograaf Mark Zekhuis

Gladde slang

De gladde slang is een bedreigde en beschermde diersoort. Dit slanke dier is één van de drie soorten slangen die voorkomt in Nederland, naast de adder en de ringslang. De gladde slang is een relatief kleine slang die maximaal 60 tot 75 centimeter kan worden. De gladde slang is van veel andere slangen te onderscheiden door zijn gladde schubbenhuid en heeft daar ook zijn Nederlandse naam aan te danken.Het Wierdense Veld is een van de weinige gebieden waar deze slang kan leven.