Buitengewoon Bijzonder Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een gebied met hoogveen. Hoogveen bestaat uit onverteerde plantenresten, voornamelijk veenmos. Er ontstaat een dikke laag (ook wel pakket genoemd) van plantenresten, die niet kunnen verteren omdat ze onder water liggen, het erg zuur is en er geen zuurstof bij komt. Ook de nieuwe aangroei van veenmos en andere planten zal uiteindelijk aan de onderkant afsterven en zo onderdeel gaan uitmaken van het veenpakket. Zo ontstaat een steeds dikkere laag veen. Onder de veenlaag is een slechtdoorlaatbare en verkitte laag gevormd die een buffer vormt tussen het regenwater van boven en het grondwater van onder. Het veen wordt enkel nog gevoed door het regenwater en wordt daardoor steeds zuurder. En hier profiteren weer hele bijzondere planten en dieren van.

Tot in de jaren ’60 is in het Wierdense Veld kleinschalig turf gewonnen. Dit zie je nog aan de veenputjes die her en der in het gebied liggen. Het Wierdense Veld is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert.

lavendelhei met groentje, fotograaf Jacob van der Weele

Lavendelhei

Lavendelhei is een dwergstruik, die behoort tot de heidefamilie. De plant wordt 10-50 cm hoog en heeft wortelstokken. Lavendelhei bloeit van april tot juni, soms tot de herfst. De vrucht is een kleine doosvrucht met veel zaden. De plant komt in levend hoogveen tussen het veenmos en langs heide vennen voor.

Gladde slang, fotograaf Mark Zekhuis

Gladde slang

De gladde slang is een bedreigde en beschermde diersoort. Dit slanke dier is één van de drie soorten slangen die voorkomt in Nederland, naast de adder en de ringslang. De gladde slang is een relatief kleine slang die maximaal 60 tot 75 centimeter kan worden. De gladde slang is van veel andere slangen te onderscheiden door zijn gladde schubbenhuid en heeft daar ook zijn Nederlandse naam aan te danken.Het Wierdense Veld is een van de weinige gebieden waar deze slang kan leven.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?