Op zo’n vijftig meter hoogte in de bossen op de Lonnekerberg komt er spontaan water uit grond. Dit is effect van het dempen van slootjes en het veranderen van het bos, maatregelen die Landschap Overijssel heeft uitgevoerd om meer en langer water vast te houden.

“Het is ontzettend gaaf om te zien hoe er weer spontaan bronnen ontstaan hier op de Lonnekerberg. En dat op deze hoogte, dat is bijzonder,” zegt Robbert Blijleven van Landschap Overijssel. Woensdag 24 januari ging Robbert samen met Waterschap Vechtstromen en een verslaggever van Vroege Vogels op pad voor het radioprogramma over natuur van BNNVARA. “Op de Lonnekerberg is nog volop water. Juist nu de waterstanden weer aan het zakken zijn, kunnen we zien hoe goed onze maatregelen gewerkt hebben. Hierdoor is het gebied beter voorbereid op perioden van droogte.”

De rabatten, de kleine slootjes die vaak te zien zijn tussen de bomenrijen in het bos, zijn gedempt of er is een dam in gemaakt. In het verleden zijn deze rabatten in het bos gemaakt om het water zo snel mogelijk af te voeren. Dit was nodig, omdat op de Lonnekerberg veel naaldbos aangeplant en naaldbomen houdt niet van natte voeten.

“Naaldbomen verdampen ook veel water, waardoor de bodem weer sneller droger wordt,” vertelt Blijleven. Daarom heeft Landschap Overijssel de afgelopen jaren veel naaldbomen, zoals sparren en andere exotische soorten, gekapt. Daarvoor zijn inheemse loofbomen terug-geplant die minder water verdampen. Het langer vasthouden van grondwater is goed voor de natuur op de Lonnekerberg. Door de natuurlijk bronnen ontstaat er schoon oppervlaktewater op een schaduwrijke plek. Dit zorgt ervoor dat er unieke soorten weer terugkomen in het bos zoals de zeldzame bospaardenstaart en de slanke sleutelbloem.

Wil je meer horen over water op de Lonnekerberg? Het interview wordt aanstaande zondag 28 januari rond 7:30 uur uitgezonden door Vroege Vogels op NPO Radio 1.