(Lei)lindes

Foto: Ruud Ploeg

Leilinden zijn van oorsprong natuurlijke zonneschermen. In de zomer houden ze de zon tegen en blijft het heerlijk koel in huis. In de winter laten ze het zonlicht door en profiteer je van de warme stralen op koude dagen.

Hieronder de instructie die we van onze Drentse Noorderburen hebben overgenomen.

Knotlinde

Prefab leilindes zijn vaak te laag voor een boerderij. Door ze om te vormen (bevrijden) naar een knotlinde komen de verhoudingen tussen boom en boerderij beter uit.

De functie van de knotlinde is van oudsher een zonnescherm. De huidige leilindes zijn echter te laag waardoor de zon er overheen naar binnen schijnt. Daarnaast wordt je uitzicht geblokkeerd. Jammer dus. Door de lines om te vormen tot knotlindes, houd je het uitzicht en hoef je geen zonnescherm aan de gevel te maken.

Hieronder de instructie die we van onze Drentse Noorderburen hebben overgenomen.

Natuurlijk zonnescherm

Van oudsher worden voor de boerderij knot- of leilindes geplant om in de warme zomermaanden dienst te doen als zonnescherm. Als in de winter de takken kaal zijn, valt het zonlicht juist op speelse wijze naar binnen.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?